Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Заради Байдън има война в Украйна": Спорен милиардер даде трибуна за лъжите на Тръмп (ВИДЕО)

21 юни 2024, 21:00 часа

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп за пореден път се доближи повече до реториката на диктатора Владимир Путин, отколкото до тази на западните съюзници на Вашингтон. Той обвини настоящия държавен глава Джо Байдън за началото на войната в Украйна - според републиканеца обещанието на демократа, че Киев ще влезе в НАТО, е довело до настоящата ситуация.

Реклама

Това е една от опорките на режима в Кремъл, за да оправдае той агресията си в съседната страна, която започна още през 2014 г. с незаконното анексиране на Крим и военните действия в Донбас. Разбира се, Тръмп в случая я използва на вътрешнополитическата сцена, за да трупа точки сред крайнодесните избиратели, предвид това, че през есента двамата с Байдън ще влязат в нова битка за Белия дом.

Още: От името на Франция: Руски хакери "закривали" украински посолства и предлагали срещи

Тръмп: Байдън е виновен за началото на войната в Украйна

Тръмп заяви на 20 юни, че възможността за влизане на Украйна в НАТО е "наистина причината за началото на тази война", и обвини президента Джо Байдън, че е подкрепил присъединяването на Украйна.

Говорейки в подкаст, воден от предприемача и редовен критик на политиката на САЩ спрямо Украйна Дейвид Сакс, Тръмп заяви: "От 20 години чувам, че ако Украйна влезе в НАТО, това е истински проблем за Русия. И мисля, че това е истинската причина за началото на тази война".

Тръмп добави, че Байдън "казва всички грешни неща (за Украйна)", а именно, че Киев "ще влезе в НАТО". 

Още: Колосален договор и нов завод: Оръжейни гиганти ще ни пазят от Путин (ВИДЕО)

Лъже ли републиканецът?

Администрацията на Джо Байдън подкрепя Украйна за Алианса по принцип, но даде на Киев да се разбере вече няколко пъти, че членството не може да стане по време на пълномащабна война.

Снимка: Getty Images, колаж: Actualno.com

Освен това твърденията на Байдън за присъединяването на Украйна към НАТО преди избухването на пълномащабната война през февруари 2022 г. бяха разнопосочни. Той не се обяви директно в подкрепа на присъединяването на страната към Алианса в близко бъдеще.

Говорейки през юни 2021 г., Байдън заяви: "Училището е затворено по този въпрос (за присъединяването на Украйна към НАТО - бел. ред.). Предстои да видим", припомня Kyiv Independent.

Според ръководителя на президентската канцелария на Украйна Андрий Ермак - през декември същата година, когато напрежението се увеличаваше и руските войски се струпваха на границата, Байдън е заявил, че "решението за присъединяването на Украйна към НАТО е решение единствено на украинския народ, това е суверенна и независима украинска държава".

Още: Медведев с оферта към САЩ: Нов договор СТАРТ, ако спрете оръжията на Украйна

Ядрени оръжия на САЩ в Украйна: Внушения от известен тръмпист

В подкаста Сакс също така твърди, без да дава доказателства, че "месец преди руснаците да нахлуят, (държавният секретар на САЩ Антъни) Блинкен е казал на (руския външен министър Сергей) Лавров, че администрацията (на Байдън) не само ще вкара Украйна в НАТО, но и че смята, че е нормално САЩ да поставят ядрени оръжия в Украйна".

Майкъл Макфол - бивш посланик на САЩ в Русия - пише в X, че това е "първият път, в който чувам някой да твърди, че Блинкен е казал на Лавров, че САЩ планират да поставят ядрени оръжия в Украйна".

"Има ли доказателства в подкрепа на това твърдение? Никога не съм виждал такива", посочи той.

Още: Руски войници ще се връщат от Украйна? Путин пак с червени линии: Подигравки летят за досегашните (ВИДЕО)

Сакс, който няма конкретен предишен опит нито по отношение на Русия, нито на Украйна и е известен в САЩ предимно като инвеститор в технологични компании, и преди е правил подвеждащи или необосновани твърдения за Украйна.

През декември 2023 г. Сакс пише в X: "Дали генерал от американската армия е поел фактически контрол над украинската армия?". Той цитира статия на The New York Times, според която Пентагонът е изпратил американския генерал-лейтенант Антонио Агуто-младши да "прекарва продължителни периоди от време в Киев" и "да работи по-пряко с военното ръководство на страната".

Както Сакс, така и Тръмп направиха още няколко подвеждащи коментара за Украйна в подкаста. Без да цитира доказателства, Тръмп твърди, че Украйна "иска да използва деца (и) стари хора", за да се бият в армията.

Какви са фактите? Както в много армии по света, минималната възраст за присъединяване към украинската е 18 години. През април президентът Володимир Зеленски подписа спорна мярка, която намали минималната възраст за постъпване в армията от 27 на 25 години. Досега правителството се противопоставяше на призивите за по-нататъшно намаляване на минималната възраст за призоваване в армията.

Още: Майкъл Блумбърг подкрепи Байдън с 20 млн. долара срещу Тръмп

Тръмп заяви също, че Русия "не иска да има войници на НАТО точно на границата си", като отказа да спомене, че Москва вече граничеше с четири държави от НАТО преди пълномащабното нахлуване - Естония, Латвия, Литва и Полша. Границата на Русия с НАТО значително се разшири, след като Финландия се присъедини към Алианса през април 2023 г.

Кой е Дейвид Сакс?

На 24 май 2023 г. Сакс е модератор, когато Рон ДеСантис обявява президентската си кампания в Twitter Spaces. Тогава той похвали ДеСантис - считан за "по-умния Тръмп" - и дари 50 000 долара за кампанията му.

По-късно, през юни 2023 г., Сакс е домакин на благотворителна вечер за набиране на средства за Робърт Ф. Кенеди-младши на стойност по 10 000 долара на човек.

Още: Нов фронт за Тръмп: Започна ли "гражданска война" в Републиканската партия?

На 6 юни 2024 г. той публикува статус "Защо подкрепям президента Тръмп" в X. Посочва 4 причини, като заключава, че Доналд Тръмп "е президентът, който заслужава втори мандат". Същата вечер той организира в дома си събиране на средства за кампанията на Тръмп, като според съобщенията някои гости са платили до 300 000 долара, за да присъстват.

52-годишният Сакс е предприемач, автор и инвеститор във фирми за интернет технологии. Той е генерален партньор на Craft Ventures - фонд за рисков капитал, който съосновава в края на 2017 г.

Към 2024 г. нетното състояние на Дейвид Сакс се оценява на около 1,7 милиарда долара.

Още: Тръмп ще обжалва осъдителната присъда, Байдън го нарече "заплаха за демокрацията"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес