Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За спасение на човечеството: ООН прие "Пакт за бъдещето"

22 септември 2024, 19:00 часа • 669 прочитания

Организацията на обединените нации (ООН) прие "Пакт за бъдещето", насочен към справяне с разрастващи се предизвикателства на 21-ви век, вариращи от конфликти до изменение на климата и права на човека.

Генералният секретар Антонио Гутереш, който организира "Срещата на върха на бъдещето", я обяви за "възможност веднъж на едно поколение" за прекрояване на човешката история чрез възобновяване на международното сътрудничество. Като откриване на годишната седмица на високо равнище на Общото събрание на ООН, която започва на 24 септември, десетки държавни и правителствени ръководители се събраха за подписването на текста.

В приетата версия лидерите се ангажират да укрепят многостранната система, за да "следват в крак с променящия се свят" и да "защитят нуждите и интересите на настоящите и бъдещите поколения", изправени пред "постоянна криза". "Вярваме, че има път към по-светло бъдеще за цялото човечество", се казва в документа. Пактът очертава 56 "действия", включително ангажименти за спазване на Хартата на ООН и поддържане на мира.

Още: ООН: Използването на пейджъри бомби представлява военно престъпление

Държавите също така призовават за реформи на международните финансови институции и Съвета за сигурност на ООН, заедно с подновени усилия за борба с изменението на климата, насърчаване на разоръжаването и управление на развитието на изкуствения интелект.

Приемането на текста се сблъска с кратко забавяне, когато заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Вершинин внесе поправка, подчертаваща "принципа на ненамеса във вътрешните работи на държавите".

Възраженията на Русия бяха подкрепени от съюзниците Беларус, Северна Корея, Иран, Никарагуа и Сирия, но нейната поправка беше отхвърлена с огромно мнозинство.

От думи към действие

Още: България се въздържа по резолюция на ООН, призоваваща Израел да спре окупацията на палестински земи

По време на фазата на преговорите Гутереш призова нациите да покажат "визия" и "кураж", настоявайки за "максимална амбиция" за укрепване на международните институции, които се борят да отговорят ефективно на днешните заплахи.

Въпреки че има някои "добри идеи", текстът "не е вид революционен документ, реформиращ целия мултилатерализъм, за който първоначално призоваваше Антонио Гутереш", каза Ричард Гоуън от Международната кризисна група пред АФП. Това мнение беше широко споделено сред дипломатите, много от които изразиха разочарование, когато обсъждаха амбицията и въздействието на текста, описвайки го като "хладен", "най-малкия общ знаменател" и "разочароващ". "В идеалния случай бихте се надявали на нови идеи, свежи идеи", каза един дипломат, цитиран от БГНЕС.

Снимка: Getty Images

Още: Преди 5,5 милиона години Средиземно море е пресъхнало: отрезвяващи уроци за човечеството днес

Борбата срещу глобалното затопляне беше едно от препятствията в преговорите, като препратките към "прехода" от изкопаемите горива изчезнаха от проектотекста преди седмици, преди да бъдат включени отново. Въпреки критиките, това все още е "възможност да потвърдим нашия колективен ангажимент към мултилатерализма, дори в трудния настоящ геополитически контекст", заяви западен дипломат, подчертавайки необходимостта от възстановяване на доверието между глобалния Север и Юг.

Развиващите се страни бяха особено активни в изискването за конкретни ангажименти за реформата на международните финансови институции, целящи да осигурят по-лесен достъп до преференциално финансиране, особено като се има предвид въздействието на изменението на климата.

Снимка: Getty Images

Още: Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Текстът наистина включва "важни ангажименти за икономическа справедливост и реформиране на международната финансова архитектура", коментира Human Rights Watch (HRW), като същевременно похвали "централното място в документа на правата на човека". Световните лидери обаче "все още трябва да демонстрират, че са готови да действат в защита на правата на човека".

Независимо от съдържанието му, пактът и неговите приложения - Глобален цифров договор и Декларация за бъдещите поколения - са необвързващи, което поражда опасения относно прилагането им. Някои принципи - особено защитата на цивилни в конфликти - се нарушават ежедневно. "Следващата ни задача е да им вдъхнем живот, да превърнем думите в действия", призова още Гутереш.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес