Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

WSJ: САЩ се готвят да предоставят на Украйна снаряди с обеднен уран

13 юни 2023, 13:11 часа • 4324 прочитания

От няколко седмици администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обсъжда въпроса за оборудването на танковете "Ейбрамс", които ще бъдат доставени на украинските въоръжени сили. За тези танкове доставката ще включва снаряди с обеднен уран, съобщава „Уолстрийт Джърнал“, като се позовава на официални лица.

Тези боеприпаси предизвикват загриженост относно последиците за здравето и околната среда, пише медията.

ОЩЕ: Пентагонът ускорява доставката на танкове "Ейбрамс" за Украйна

Очаква се администрацията на Байдън да предостави на Украйна снарядите с обеднен уран след седмици на вътрешни дебати за това как да бъдат оборудвани танковете "Ейбрамс", които САЩ предоставят на Киев, заявиха американските служители.

Танкът M1 „Ейбрамс“ е едно от най-мощните сухопътни оръжия в арсенала на САЩ, но неговата сложна технология и турбинен двигател могат да създадат логистични предизвикателства за украинските сили, съобщиха по-рано експерти.

Припомняме, че според MAAЕ, обедненият уран е значително по-малко радиоактивен от естествения уран, защото не само има по-малко уран-234 и уран-235 (изотопи на урана) на единица маса от естествения уран, но в допълнение, по същество всички следи от oтпадъчни продукти извън уран-234 и торий-231 са отстранени по време на извличането и обработката на урана преди обогатяване.

ОЩЕ: Снаряди с обеднен уран за Украйна - митове и факти

Обедненият уран се произвежда чрез рециклиране на отработено ядрено гориво, като в този случай съдържа следи от нептун и плутоний, но количествата са толкова малки, че не се считат за радиоактивно опасни!

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес