Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военният бюджет на САЩ за 2024 година: С фокус върху Китай

28 юли 2023, 07:25 часа • 2877 прочитания

Сенатът на САЩ одобри проектобюджета на страната за фискалната 2024 г., започваща на 1 октомври, сочат резултатите от гласуването.

Осемдесет и шест членове на горната камара на Конгреса се изказаха в подкрепа специално на американския военен бюджет.

Камарата на представителите на САЩ на свой ред по-рано през юли одобри законопроект за разходите за отбрана за 2024 финансова година на стойност 886,3 млрд. долара. На практика същата е стойността на бюджета, който Сенатът одобри.

За военно дело

Законодателството съдържа няколко ключови разпоредби, включително ограничения върху американските инвестиции и технологии в китайски бизнес сектори като изкуствен интелект и полупроводници; 5,2% увеличение на заплатите на военнослужещите; 300 милиона долара помощ от САЩ за Украйна за борба с руската агресия, само че не беше одобрено назначение на генерален инспектор, който да отговаря за помощта. Сенатът обаче не одобри поправка, даваща шанс на 80 000 афганистанци да живеят в Щатите след като талибаните пак взеха властта в Афганистан.

ОЩЕ: Опитите военната помощ на САЩ за Украйна да бъде орязана се провалиха

Очаква се, че след като Сенатът одобри собствения си проект, двете камари ще обсъдят окончателния вариант на законопроекта. След това документът трябва да отиде при президента на САЩ Джо Байдън за подпис, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Американският сенат одобри рекордния военен бюджет за догодина

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес