Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ураганът "Милтън" връхлетя Флорида: Милиони са без ток, има разрушени домове (ВИДЕА)

10 октомври 2024, 06:10 часа • 2824 прочитания

Ураганът "Милтън" връхлетя Флорида. Над милион домакинства и търговски обекти останаха на тъмно, по данни на специализирания сайт за следене на прекъсванията в електроснабдяването, цитиран от световните информационни агенции. Най-много потребители на електроенергия са останали без ток в окръг Сарасота и съседния Манатий.

ОЩЕ: Българи с разказ за очаквания опустошителен ураган „Милтън“

Около 125 домове бяха разрушени още преди ураганът да достигне сушата. Кевин Гътри, ръкокводител на местната Служба за справяне с извънредни ситуации каза, че в по-голямата част от случаите става дума за преместваеми домове и жилищни комплекси за възрастни хора, и добави, че властите правят всичко възможно да помогнат на най-уязвимите.

По-рано свирепата буря достигна крайбрежието на Флорида с ветрове със скорост 120 км/ч в района на Сиеста Кий, съобщи Националният център по ураганите. Освен силен вятър стихията е съпроводена с опасно високи вълни и заплаха от наводнения за обширни части от щата. Засега обаче изглежда най-черният сценарий ще бъде избегнат - скоростта и силата на урагана намаляват, той стигна до Слънчевия щат с ветрове от 205 километра в час, а се очакваха да бъдат от над 260 километра в час.

"Милтън" връхлита Флорида в момент, когато щатът все още се възстановява от последствията от урагана "Хелън", който предизвика големи щети в населните места в крайбрежните части на Флорида и отне живота на десетки хора.

ОЩЕ: Симеон Матев за "Милтън": Почти годишната норма на дъжд в България ще падне във Флорида за две денонощия

Президентът Джо Байдън призова гражданите да изпълняват препоръките на властите. "Ситуацията буквално е на живот и смърт", каза той на брифинг в Белия дом.

Певицата Тейлър Суифт дари милиони долари за подпомагане на пострадалите от ураганите, преминали през територията на САЩ в последно време.

"Изключително благодарни сме на Тейлър Суифт за щедрото ѝ дарение от 5 млн. долара в подкрепа на усилията за ликвидиране на последиците от ураганите "Хелийн" и "Милтън". Тези средства ще помогнат на засегнатите населени места да възстановят щетите и ще позволят да се набавят храна и прясна вода, а също и други стоки от първа необходимост за хората, пострадали от тези разрушителни бури", написа директорът на организацията Feeding America Клер Бабино-Фонтено в социалната мрежа "X".

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес