Тръмп ще обжалва осъдителната присъда, Байдън го нарече "заплаха за демокрацията"

3467
Тръмп ще обжалва осъдителната присъда, Байдън го нарече "заплаха за демокрацията"
Снимка: Getty Images

Бившият американски президент Доналд Тръмп обяви в петък, че ще обжалва осъдителната присъда, която го направи първият президент на САЩ, осъден за престъпление, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БНР.

Той обаче ще трябва да изчака присъдата си на 11 юли, преди да предприеме тази стъпка.

Пред журналисти Тръмп пак се оплака, че процесът е опит да бъде осуетена кандидатурата му за завръщане в Белия дом и предупреди, че този процес показва, че никой американец не е застрахован от политически мотивирано преследване. Още: Признаха Тръмп за виновен по всички обвинения: Какво следва?

"Ако могат да причинят това на мен, могат да направят това на всеки", каза Тръмп в 33-минутна реч. Аплодиран от свои поддръжници, той не отговори на въпросите, които му зададоха репортерите.

Съдията бил "тиранин"

"Ще обжалваме тази измама... Съдията беше тиранин. Ще продължим борбата. Ние ще направим Америка отново велика", добави той.

"Това беше манипулиран, позорен процес. Истинската присъда ще бъде на 5 ноември от хората и те знаят какво се случи тук и всички знаят какво се случи тук", подчерта Тръмп.

Той нарече Джо Байдън "най-лошият президент в историята на нашата страна" и го определи като "най-некомпетентният и нечестен президент, който някога сме имали".

"Вижте начина, по който той се отнася към Китай, Русия и толкова много други. Той е много голяма опасност за нашата страна", посич Тръмп и се прицели и в "провалите" на Байдън в граничната сигурност. Още: Републиканците защитиха Тръмп след обявяването му за виновен

Всичко било "лов на вещици"

Според бившия щатски президент настоящият, както и Министерството на правосъдието, са оказали влияние върху съдебното му преследване в Ню Йорк, подчертавайки определяния от него "лов на вещици" в този случай.

Тази присъда поставя Съединените щати в непозната ситуация преди вота на 5-и ноември, когато 77-годишният Тръмп ще се опита да си върне Белия дом от 81-годишния демократ Джо Байдън, посочва Ройтерс. Още: Робърт де Ниро: Доналд Тръмп иска да унищожи САЩ и целия свят (ВИДЕО)

Обвинението, за което е осъден - фалшифициране на бизнес документи, дава максимум четири години затвор. Други, осъдени за това престъпление, често получават по-кратки присъди, глоби или пробация, но съдията по делото каза по време на избора на съдебни заседатели, че Тръмп е изправен пред потенциална присъда "затвор".

Президент-затворник?

Лишаването от свобода не би попречило на Тръмп да води кампания или да встъпи в длъжност, ако спечели президентската надпревара през ноември. Той няма да бъде вкаран в затвора преди присъдата, която идва броени дни преди Републиканската партия официално да го номинира за свой кандидат за президент на своя конгрес в Милуоки.

Наред с това Тръмп все още е изправен пред три други наказателни преследвания - две за усилията му да отмени поражението си на изборите през 2020 г. - но присъдата в Ню Йорк може да бъде единствената, произнесена преди гласуването на американците в началото на ноември, тъй като другите случаи са обвързани с правни спорове. Тръмп не се призна за виновен и по четирите случая, които според него са политически мотивирани. Още: "Бих бомбардирал Москва и Пекин": Washington Post цитира Тръмп

Източник, запознат с вътрешната работа на кампанията му, каза, че присъдата се очаква да го накара да засили обсъжданията относно избора на жена за него вицепрезидент, отбелязва Ройтерс.

Ответният удар

Доналд Тръмп е заплаха за нашата демокрация, заяви днес президентът на САЩ Джо Байдън в послание в "Екс".

"Първо той постави под съмнение нашата избирателна система. След това той постави под съмнение нашата съдебна система. И сега можете да го спрете", допълни Байдън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън с контраатака: Не дебатирам толкова добре, но умея да казвам истината!

МВФ дава над 2 млрд. долара за Украйна

САЩ дава още мощна военна помощ на Украйна

САЩ ликвидираха 7 дрона на хутите

Колумбийски журналист беше убит в размирен регион на страната

Тръмп не вярва, че Байдън ще се откаже от президентската надпревара

Eкипът на Байдън обяснява неуспеха му в дебата с "прекомерна подготовка"

Кремъл с опровержение: Путин не е ставал посред нощ, за да гледа дебата Байдън-Тръмп

Слабото представяне на Байдън в дебата засенчи лъжите и неточностите на Тръмп: Business Insider

NYT: Паника - демократите искат да сменят Байдън като кандидат за президент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка