Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп се навива, че Хасан Рухани ще иска да се срещне с него

13 септември 2019, 07:37 часа • 4062 прочитания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че вярва, че ръководството на Иран иска среща, добавяйки, че се опитва да организира среща с иранския си колега на предстоящото събрание на ООН, предаде БГНЕС.

"Мога да ви кажа, че Иран иска да се срещнем", каза той пред репортери в Белия дом, съобщи АФП.

Тръмп многократно е посочвал, че е готов да се срещне с Хасан Рухани, който се очаква да присъства на Общото събрание на ООН в Ню Йорк този месец. Иранците обаче досега не са дали положителен отговор.

Вчера Рухани взриви администрацията на Тръмп, която оказа натиск върху Иран, заявявайки, че "американците трябва да разберат, че безочливостта и разпалването не работят в тяхна полза. И двете ... трябва да бъдат изоставени".

Техеран и Вашингтон са в много изострени отношения от май миналата година, когато Тръмп едностранно оттегли САЩ от ядрената сделка от 2015 година и започна отново да налага наказателни мерки срещу Иран. Иран отговори, като ограничи до минимум ангажиментите си към ядреното споразумение.

Междувременно американският президент каза и, че държавният секретар Майк Помпео няма да бъде назначен за съветник по националната сигурност след напускането на Джон Болтън. "Има още 15 кандидати. Всеки иска да бъде на тази позиция, както знаете", добави Тръмп.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес