Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп обвини Харис, че Израел ще изчезне до 2 години, ако тя стане президент (ВИДЕО)

11 септември 2024, 10:47 часа • 715 прочитания

Освен за войната в Украйна кандидатите за президент на САЩ Камала Харис и Доналд Тръмп спориха как Вашингтон може да помогне за разрешаване на конфликта в Близкия изток. И докато демократът даде що-годе конкретен отговор, републиканецът режи да заложи на атаките срещу опонента си.

Модераторът попита настоящия вицепрезидент Камала Харис: „Казахте, че Израел има право да се защитава, но хиляди палестинци вече са загинали, а те ("Хамас" - бел. ред.) все още държат 100 заложници. Как бихте разрешили този въпрос?“.

"На 7 октомври "Хамас" уби и изнасили израелски цивилни граждани, така че Израел трябва да се защитава", отвърна Камала Харис. "Но в същото време бяха убити и много палестински цивилни граждани - деца и майки. Така че единственото, което искаме, е мир. Трябва да намерим решение за съвместното съществуване на две държави, така че Израел да се чувства в безопасност, а палестинците да имат право на самоопределение".

Още: "Дебатът Харис-Тръмп": Основни моменти и взаимни обвинения (ВИДЕА)

Тръмп: Ако бях президент, Иран нямаше да има пари за "Хамас" и "Хизбула"

Доналд Тръмп обаче не даде никаква конкретика, като заяви, че щял да спре войната, както щял да стори и в Украйна. „Ако аз бях президент, това никога нямаше да се случи. И Путин също нямаше да нападне Украйна. А Харис мрази Израел, ако тя стане президент, Израел няма да съществува след 2 години", атакува републиканецът.

"При моето управление Иран нямаше пари за "Хамас" и "Хизбула", но вдигнаха санкциите срещу тях и сега имат пари. Вижте какво се случва, а аз ще реша всичко, включително ще прекратя войната между Русия и Украйна“, каза Доналд Тръмп относно групировките в Ивицата Газа и в Ливан, които Техеран подкрепя финансово и с оръжия.

Още: В Киев ли щеше да е Путин при мандат на Тръмп? Лют спор за Украйна в президентския дебат (ВИДЕО)

Припомняме обаче, че през 2015 г. Иран постигна споразумение със световните сили, според което ядрената програма на Техеран беше значително ограничена в замяна на отмяната на икономическите санкции. Вашингтон едностранно се оттегли от споразумението през 2018 г. - по време на мандата на Доналд Тръмп в Белия дом. След оттеглянето на САЩ и повторното налагане на санкциите режимът на Ислямската република постепенно започна да не спазва собствените си ангажименти по сделката.

Харис отрече да мрази Израел. „Това абсолютно не е вярно - винаги съм подкрепял Израел, така че той лъже", отвърна тя.

Още: Тейлър Суифт оповести за кого ще гласува (СНИМКА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес