Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп не смята да закрива затвора "Гуантанамо"

06 февруари 2018, 10:33 часа • 1418 прочитания

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп не вижда причини да закрива специалния затвор за терористи в американската военно-морска база в Гуантанамо в Куба в обозримо бъдеще.

Това заяви координаторът на Държавния департамент по борбата с тероризма Нейтан Сейлс в изказване пред нюйоркския Съвет по международни отношения.

„Трябва да запазим възможността за арест по военновременни закони”, каза Сейлс. „Администрацията ясно заяви, че смятаме да запазим правото да използваме този инструмент в бъдеще, когато обстоятелствата го наложат”.

Сейлс поясни, че според американската администрация Вашингтон има право да затваря екстремисти в специалния затвор в Гуантанамо, защото САЩ продължават да водят обявената през 2001 война с тероризма.

САЩ все още участват „във въоръжен конфликт с „Ал Кайда” и свързаните с нея сили, което се отнася и за ”Ислямска държава”.

Докато тази война не завърши, каза Сейлс, американските власти си запазват правото да използват „Гуантанамо”.

В края на януари президентът Тръмп в обръщението си „За състоянието на „Съюза” заяви, че е решил да отмени указа на предшественика си Барак Обама за закриване на специалния затвор в Куба, предаде БГНЕС.

Тръмп подчерта, че терористите трябва да бъдат унищожавани, а „при нужда да бъдат задържани и разпитвани”.

Специалният затвор беше създаден през 2002 по време на президента Джордж Буш младши за американци, заловени по време на войната в Афганистан и Ирак и за членове на „Ал Кайда”, заловени в антитерористични операции в други държави, техни съучастници и заподозрени в тероризъм.

В момента в затвора в Гуантанамо има 41 лишени от свобода. От 2008 не са пристигали нови затворници.

Общо през този затвор са преминали 775 души. Те са смятани за „вражески бойци”, за които, според Вашингтон, не важат Женевските конвенции за третиране на военнопленници.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес