Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп и индийският премиер Моди се срещат следващата седмица

18 септември 2024, 06:17 часа • 857 прочитания

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че планира да се срещне следващата седмица с индийския премиер Нарендра Моди, който ще посети Съединените щати за няколко официални събития.

По време на предизборна проява в Мичиган Тръмп упрекна Индия като „много голям нарушител“ в областта на търговията, но заяви, че Моди е „фантастичен“.

ОЩЕ: Украйна и Индия с 4 споразумения, Зеленски и Моди почетоха паметта на украинските деца (ВИДЕО)

„Случи се така, че той ще дойде да се срещне с мен следващата седмица“, каза Тръмп пред събралото се множество, без да предостави повече подробности.

За среща на върха „Четиримата лидери“

Моди ще пътува този уикенд до Уилмингтън, Делауеър - родния град на президента Джо Байдън, като част от срещата на върха „Четиримата лидери“ заедно с австралийския министър-председател Антъни Албанезе и японския министър-председател Фумио Кишида.

Четиристранното обединение на четирите държави датира от 2007 г., но Байдън настоява за създаването на този съюз като част от акцента върху международните съюзи за ограничаване на противниците - особено на Китай.

ОЩЕ: Планът на вицето на Тръмп за мир в Украйна: Путин харесва това (ВИДЕО)

Предстоящата среща на върха е последната за Байдън в групата като президент на САЩ, след като се отказа от кандидатурата си за нов мандат в Белия дом, а вицепрезидентът Камала Харис го замени начело на листата на демократите.

След срещата на върха Моди ще присъства на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, както и на среща с членове на индийската общност.

Въпреки че вече не е президент, през юли Тръмп се срещна във Флорида с унгарския министър-председател националист Виктор Орбан - близък съюзник, който се надява републиканецът да се върне в Белия дом през ноември. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес