Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът: Доналд Тръмп е виновен по всички обвинения в делото "пари срещу мълчание"

31 май 2024, 01:23 часа

Нюйоркско съдебно жури обяви Доналд Тръмп за виновен по всички 34 обвинения по делото за „мълчание срещу пари“, предаде АФП.  Историческият първи наказателен процес срещу бивш президент на САЩ приключи с признаването на 77-годишния Тръмп за виновен по всяко от 34-те обвинения за фалшифициране на бизнес документи с цел прикриване на плащане, предназначено да накара порнозвездата Сторми Даниълс да не оповестява сексуалната си връзка с републиканеца. Присъдата ще бъде произнесена на 11 юли. 

Реклама

Още: Пикантни детайли: Сблъсък в съда между Тръмп и Сторми Даниълс по делото "пари срещу мълчание" (ВИДЕО)

Осъдителната присъда хвърля САЩ в неизследвана политическа територия, но не пречи на Тръмп да се кандидатира за Белия дом, дори и при малко вероятния сценарий съдия Хуан Мерчан да го осъди на затвор. Присъдата идва броени седмици преди Националния конгрес на Републиканската партия в Милуоки, където Тръмп трябва да получи официалната номинация на партията, за да се изправи срещу Джо Байдън на 5 ноември.

Още: "Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

12-членното съдебно жури заседава повече от 11 часа в продължение на два дни в края на необичайния 5-седмичен процес, проведен в съдебната зала в Манхатън. Тръмп беше осъден за фалшифициране на бизнес документи, за да възстанови на адвоката си Майкъл Коен сумата от 130 000 долара, платена на Сторми Даниълс в навечерието на изборите през 2016 г., когато твърдението ѝ, че е правила секс с него, можеше да се окаже фатално от политическа гледна точка. Всъщност фалшификацията е важна с това, че става въпрос за пари, които са набрани като дарения за кампанията на Тръмп за влизане в Белия дом - това усложни нещата за бившия американски президент и настоящ кандидат за втори мандат начело на САЩ.

Още: "Бих бомбардирал Москва и Пекин": Washington Post цитира Тръмп

Прокурорите успешно изложиха аргументи, в които твърдяха, че парите за мълчание и незаконното прикриване на плащането са били част от по-широкообхватно престъпление, целящо да попречи на избирателите да узнаят за поведението на Тръмп. Съдебният процес отвлече вниманието на Тръмп от кампанията му за завръщане в Овалния кабинет.

Още: Прокурор: Да се забрани на Тръмп да прави опасни изказвания в съда

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес