Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След успешната кампания в Русия ЦРУ набира шпиони в Китай, Иран и Северна Корея

03 октомври 2024, 09:56 часа • 798 прочитания

Централното разузнавателно управление на САЩ започна в сряда нова кампания за набиране на информатори в Китай, Иран и Северна Корея, след като по-рано се похвали с отлични резултати от кампанията си за вербуване на руснаци.

В профилите си в социалните мрежи X, Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn и Dark Web от ЦРУ публикуваха инструкции на мандарин, фарси и корейски език за това как всеки желаещ може да се свържете с тях безопасно, обясни говорител на разузнавателната агенция в изявление, цитирано от Reuters.

"Нашите усилия на този фронт бяха успешни в Русия и искаме да сме сигурни, че хората и в други авторитарни режими знаят, че сме отворени за работа", каза говорителят, добавяйки, че ЦРУ се адаптира към засилените държавни репресии и глобалното наблюдение.

Още: Русия извършва злонамерена шпионска дейност в Ирландия: Националната полиция

Видеоклип на мандарин, публикуван в YouTube, включващ само писмени инструкции, съветва хората да се свържат с ЦРУ чрез неговия официален уебсайт, използвайки надеждни криптирани виртуални частни мрежи (VPN) или мрежата TOR.

"Вашата безопасност и благополучие са от първостепенно значение за нас", се казва в съобщението. Предупреждава се също, че отговорите не са гарантирани и може да отнемат време.

На този фон говорител на китайското посолство в САЩ заплаши Вашингтон, че "всякакви опити за вбиване на клин между китайския народ и Китайската комунистическа партия или за отслабване на тяхната близост неизбежно ще се провали".

Още: Полша ликвидира шпионска мрежа на ФСБ, проследявала военните доставки за Киев (СНИМКИ)

За САЩ остава важно да проникне и в правителството на Иран заради ядрената му програма, нарастващите му връзки с Русия, конфликта с Израел и подкрепата му за въоръжени групировки.

Програмата за ядрени оръжия на Северна Корея е друга цел на американското разузнаване, заедно с доставките на оръжие от Пхенян за Москва за войната срещу Украйна, нещо, което и Русия, и Северна Корея отричат.

NYT: Буданов беше част от елитно звено на ЦРУ

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес