Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ разработват евтин боеприпас с голям обсег за Украйна

12 юли 2024, 17:58 часа • 7219 прочитания

Военновъздушните сили на САЩ са обявили, че Украйна е потенциален получател на обещаваща, сравнително евтина прецизна ракета, изстрелвана от въздуха. Тя е наричана боеприпас за атака с удължен обсег (ERAM), съобщава специализираното издание Aviation Week.

Очаква се ERAM да даде на украинските военновъздушни сили (ВВС) нови възможности за поразяване на цели извън обсега на много от оръжията, които понастоящем са в арсенала им, включително прецизни бомби западно производство като AASM.

Още: NYT: Украйна не може да започне контраофанзива през 2024 г.

Характеристиките на ERAM

- Тегло: 220 кг;

- Обсег: повече от 400 км;

- Максимална скорост: не по-малка от 715 км/ч;

- Бойна глава: високоексплозивна;

- Точност: в рамките на 10 м.

Още: Съюзниците вече купуват оръжие от Украйна и го пращат на фронта: Стотици милиони са в играта

Хиляда ракети за две години

Производственият капацитет на новия боеприпас ще бъде 1000 единици за две години. Съобщава се, че навигационната система на ERAM трябва да работи в условия на влошаване на сигнала на GPS, което е изключително важно в условията на активното развитие на руските способности в областта на електронната война.

Още: GPS: Ще предизвика ли Русия катастрофа с граждански полет над Атлантика?

Освен украинските военновъздушни сили - интерес към атакуващия боеприпас с удължен обсег могат да проявят и американските военни, които неведнъж са давали да се разбере, че търсят евтин вариант, пише Aviation Week.

Украйна използва нови въздушни бомби

По-рано стана известно, че Въоръжените сили на Украйна са започнали да използват на самолетите си американски високоточни бомби GBU-39, които някои експерти нарекоха устойчиви срещу руските способности за електронна война (електронно заглушаване), пише УНИАН.

В публичното пространство започнаха да се публикуват и снимки на украински самолети, въоръжени с тези авиационни бомби. На една от тях се вижда как МиГ-29 носи едновременно пет такива бомби.

Още: Полша да сваля ракети и дронове над Украйна? САЩ се уплашиха от ескалация (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес