Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ отправи остро предупреждение към Китай, но получи спокоен отговор

17 ноември 2018, 11:15 часа • 2959 прочитания

Американският вицепрезидент Майк Пенс предупреди, че санкциите и натискът срещу Китай ще останат, докато Пекин не промени търговското си поведение, предаде AFP.

”Въведохме мита за $250 милиарда върху китайските стоки и това число може дори да се удвои”, заяви той на бизнес форум в Папуа - Нова Гвинея.

„Надяваме се на по-добри отношения, но САЩ няма да си променят политиката, докато Китай не промени поведението си” ,каза Пенс.

В доста по-умерен тон, китайският лидер Си Цзинпин заяви, че никой няма да спечели от военна, политическа или търговска конфронтация.

„Историята показва, че конфронтацията – независимо дали под форма на студена война, гореща война или търговска война – не създава победители”, категоричен беше Си.

Очаква се форумът да стане арена на сблъсък между двете най-големи икономики в света.

„Сега светът преминава през трансформация на развитието. Докато икономическата глобализация се движи напред, глобалният ръст е помрачен от протекционизъм и обособеност.

Само откритостта и сътрудничеството могат да дадат повече възможности и да създадат повече пространство за развитие”, изтъкна китайският лидер.

Той добави също, че вторият международен форум , посветен на китайската инициатива „Един пояс – един път”, ще се проведе през април 2019 г. в страната му.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес