Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ обяви частична евакуация на посолството в Нигер

03 август 2023, 06:32 часа
Реклама

Съединените щати наредиха частична евакуация на посолството си в Нигер, съобщи Държавният департамент, седмица след като крехката нация беше разтърсена от преврат, предаде АФП.

ОЩЕ: С помощта на Италия: Евакуираха четирима български граждани от Нигер

„На 2 август 2023 г. Министерството разпореди евакуацията на държавни служители на САЩ и отговарящи на условията членове на семейството от посолството в Ниамей“, се казва в съобщението. Гражданите на САЩ са предупредени „да не пътуват до Нигер“, но властите все още не настояват всички американци да напуснат африканската страна.

„Посолството на САЩ в Ниамей временно намали своя персонал, спря рутинните услуги и е в състояние да предоставя само спешна помощ на граждани на САЩ в Нигер“, посочва Държавният департамент.

Вашингтон осъди остро свалянето на президента Мохамед Базум, но за разлика от Франция и други европейски страни първоначално не нареди евакуация, нито спря помощта си за страната, която е на стойност няколкостотин милиона долара.

„Съединените щати отхвърлят всички опити за преобръщане на конституционния ред на Нигер и застават с народа на Нигер... в подкрепа на демократичното управление и зачитането на върховенството на закона и човешките права“, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър. Той добави, че САЩ остават "дипломатически ангажирани със ситуацията на най-високи нива".

По-рано Милър подчерта на брифинг, че няма индикации за заплахи, насочени към американци в Нигер или американски съоръжения като посолството, като уточни, че ситуацията в Ниамей е "спокойна".

Около 1000 американски войници са разположени в африканската държава, за да помагат на сваления президент Мохамед Базум в борбата срещу регионален ислямистки бунт.

Базум беше свален от власт на 26 юли, когато членове на собствената му гвардия го задържаха в президентството.

ОЩЕ: Франция евакуира гражданите си от Нигер

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес