Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ ни дават близо 40 млн. долара за по-боеспособна армия

07 октомври 2022, 11:05 часа • 2444 прочитания

Конгресът на САЩ одобри близо 40 млн. долара допълнително чуждестранно военно финансиране за България, съобщиха от посолството.

Финансирането е предназначено за модернизацията на българските въоръжени сили, за засилване на колективните отбранителни усилия на НАТО в региона и за надграждане на способностите и оперативната съвместимост на България за възпиране и защита срещу повишените рискове за Алианса в този критичен регион.

„Съединените щати и България са стратегически партньори в сферата на сигурността. Ние сме по-силни заедно. Това ново финансиране ще ускори ключовите усилия за модернизиране на Българската армия, които са жизненоважни за постигането на целите на НАТО за повишена оперативна съвместимост и по-добра колективна сигурност“, заяви посланикът на САЩ в България Херо Мустафа.

Военното финансиране е част от цялостен пакет за подкрепа, обявен от Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен на 8 септември. Целта на този пакет е да укрепи сигурността на Украйна и 17 от нейните съседни държави, включително България, които са в потенциален риск от бъдеща руска агресия.

ОЩЕ: България ще получи от САЩ финансиране за военни цели

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес