Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ харчат огромна сума, за да възстановят изстреляното оръжие в защита на Израел

04 октомври 2024, 15:39 часа • 1243 прочитания

Пентагонът ще похарчи около 1,2 млрд. долара за поддръжка на корабите в Червено море и за попълване на запасите от ракети, изстреляни за отразяване на атаките от страна на Иран и неговите пълномощници в Близкия изток.

Още: Истинска война в Близкия изток: Иран изстреля балистични ракети по Израел (ВИДЕО)

Два бюджетни документа от 6 септември, представени на Комисията по отбрана в Конгреса на САЩ и публикувани онлайн, помагат да се осветят разходите за поддържане на засиленото присъствие в региона, както и за сваляне на дронове и ракети.

Милиони долари за ракети и бомби

Около 190 млн. долара ще бъдат похарчени за попълване на запасите на изстреляните от морето прехващачи SM-3 Block 1B, а около 8,5 млн. долара ще отидат за повече ракети "въздух-въздух" AIM-X Sidewinder с топлинно насочване, показват документите, цитирани от Bloomberg.

Всеки предварителен модел SM-3 Block 1B струва между 9 и 10 млн. долара. Два разрушителя на ВМС тази седмица изстреляха около 12 ракети „Стандарт“ в защита на Израел от поредната вълна ирански нападения във вторник, казва неназован служител на военноморските сили. Това означава, че помощта на САЩ тази седмица вероятно е струвала около 120 млн. долара.

Най-голямата част от прогнозираните разходи на Пентагона за едногодишните операции в Близкия изток са 300 млн. долара за непланирана поддръжка на десантен кораб USS Bataan и кораби от ударната група на самолетоносача USS Eisenhower, които са провеждали операции в Червено море.

Още: Пентагонът със странен отговор защо НАТО не сваля руски ракети над Украйна, както ирански над Израел

Снимка: Getty Images

Сметка за 16 000 долара отива за попълване на запасите от сигнални ракети в подкрепа на операциите за самоотбрана. Противовъздушната отбрана на Израел - с помощта на САЩ, Великобритания и други страни - отблъсна през април около 300 дрона и ракети, изстреляни от Иран. Съюзниците помогнаха и при нападението от 1 октомври: Иран се учи: Ракетната атака по Израел сега е била по-ефективна от априлската (ВИДЕО).

Документите разкриват и искания за 276 млн. долара за закупуване на допълнителни оръжия от модела Standard Missile (SM-6), както и 57,3 млн. долара за крилати ракети Tomahawk. Други 6,7 млн. долара са предназначени за ракети за самозащита Enhanced Sea Sparrow. Всички тези оръжия се произвеждат от RTX.

Пентагонът ще похарчи и 25 млн. долара за комплекти с бомби JDAM и 7,4 млн. долара за бомби с малък диаметър: България ще получи от САЩ умни авиобомби: Ето какво могат SDB (ВИДЕО). Други 25 млн. долара ще отидат за „увеличаване на производствените източници“ за ракетата "Стандарт".

Сметката включва 26,4 млн. долара за замяна на прехващачите на дронове RTX „Coyote Block 2“, "изразходвани от октомври 2023 г. насам в подкрепа на реакцията на Министерството на отбраната на ситуацията в Израел“, се казва в документа. Други 20 млн. долара ще бъдат похарчени за допълнителни ракети с лазерно насочване Advance Precision Kill Weapon System на BAE Systems.

Източник: Bloomberg

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес