Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ дават стотици милиони за енергийната система на Украйна

25 септември 2023, 10:35 часа •
Реклама

Правителството на Украйна и това на САЩ подписаха Меморандум за разбирателство относно сътрудничество за осигуряване на стабилност на енергийната система на Украйна.

Щатите ще отпуснат 522 милиона долара за подсилване на енергийната инфраструктура на раздираната от война страна.

Още: Зеленски за съвместното производство на оръжие със САЩ: Фантастиката става реалност

Децентрализация на системата

Страните изразяват взаимен интерес към децентрализацията на системата за енергийни доставки, която ще допринесе за подобряване на енергийната сигурност на нападнатата от Русия страна и за превръщането на енергийния сектор на Украйна в модерен и диверсифициран.

Признава се и необходимостта от подкрепа за ускореното интегриране на енергийните пазари на Украйна в енергийните пазари на Европейския съюз.

Снимка: Getty Images

Отбелязва се напредъка, постигнат от правителството на Украйна в приемането на законодателството относно Регламента за интегритет и прозрачност на пазара за търговия на едро с енергия ("законодателството REMIT"), в реформата на кръстосаното субсидиране на тарифите и в приемането на антимонополно законодателство, се посочва в документа.

Още: Заради пари за Украйна пак има опасност за бюджета на САЩ и работата на правителството

Каква е целта?

Целта на Меморандума е сътрудничество с цел подобряване на устойчивостта на енергийната система на Украйна, по-специално чрез възстановяване на критичната инфраструктура, въвеждане на разпределено производство, реформиране на енергийния сектор и насърчаване на следвоенния преход на Украйна към нисковъглеродна, конкурентоспособна и интегрирана в ЕС енергийна икономика.

Участниците възнамеряват да действат в духа на Декларацията за партньорство за чиста енергия, обявена от държавите от Г-7+ и Украйна на Конференцията за възстановяване на Украйна през 2023 г., в която те демонстрираха ангажимента си за партньорство за устойчиво възстановяване и реконструкция на енергийната система на Украйна.

Припомняме, че енергийната инфраструктура е подложена на масирани атаки от страна на руснаците чрез ракети и дронове, а миналата зима беше изключително тежка и студена за украинските граждани именно поради тази причина.

Още: Енергиен експерт предупреди украинците: Идната зима ще е по-трудна от миналата (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес