Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Репресиите срещу опозицията във Венецуела в полезрението на Международния наказателен съд

13 август 2024, 10:08 часа • 566 прочитания

Прокурори от Международния наказателен съд заявиха, че "активно наблюдават" събитията във Венецуела, където силите за сигурност започнаха репресии срещу опозицията след оспорваните президентски избори в страната.

Арести

Силите, лоялни на президента Николас Мадуро, са арестували над 2000 души за демонстрации срещу президента или за поставяне под съмнение на твърденията му, че е спечелил трети мандат на изборите на 28 юли предаде Ен Би Си.

Още: Опозицията във Венецуела готви радикални протести срещу Мадуро

В писмено изявление службата на прокурора на МНС Карим Хан заяви, че "активно следи настоящите събития и е получила множество съобщения за случаи на насилие и други твърдения след вота".

Защита

В изявлението се казва, че канцеларията на Хан е "ангажирана с правителството на Венецуела на най-високо равнище, за да подчертае важността на гарантирането на спазването на върховенството на закона в настоящия момент и да подчертае, че всички лица трябва да бъдат защитени от нарушения, които могат да представляват престъпления по Римския статут", предаде БГНЕС.

Римският статут е учредителният договор на съда и очертава престъпленията, за които той има юрисдикция.

Още: Мъск към Мадуро след блокирането на X във Венецуела: Ще му отрежа мустака!

Мадуро призова венецуелците да издават съмняващите се в изборите чрез правителствено приложение, създадено първоначално за съобщаване на прекъсвания на електрозахранването. Правителството ремонтира два затвора, в които преобладават банди, за да може да посрещне очакваното рязко увеличаване на броя на задържаните опоненти. 

"Отмъщението на Мадуро": Венецуела блокира "X"

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес