Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Речно-сторено: САЩ даде ракети за F-16 на Украйна. Тръмп нападна Зеленски, че не искал мир

26 септември 2024, 06:58 часа • 6470 прочитания

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви очаквания нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 375 млн. долара.

Пакетът включва "боеприпаси и поддръжка" за ракетните системи за залпов огън HIMARS, касетъчни и артилерийски боеприпаси, артилерийски бронирани и леки автомобили, стрелково оръжие и противотанкови портативни ракетни системи Javelin и TOW, както и противотанкови ракети AT-4. Включени са и "резервни части, спомагателно оборудване, услуги, обучение и транспорт".

В официалното съобщение на Пентагона на първо място обаче личи съобщение за предоставяне на ракети "въздух-земя". Най-вероятно става въпрос за ракети за F-16 - информация за това се появи още на 24 септември: 375 млн. долара: Пентагонът дава най-голямата помощ за Киев от май

Освен това - ABC предаде, че са включени умни авиационни бомби Joint Standoff Weapon (JSOW). Това е американско оръжие.

Под ръководството на президента Джо Байдън Съединените щати са предоставили около 175 млрд. долара военна и икономическа помощ на Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 година.

Още: Зеленски пристигна във военния завод в Пенсилвания, работещ изцяло за нуждите на Украйна (СНИМКИ и ВИДЕО)

Тръмп сваля маската

Междувременно кандидатът на републиканците Доналд Тръмп отправи остри критики към украинския президент Володимир Зеленски, като го обвини, че "отказва да сключи споразумение" с Русия.

"Продължаваме да даваме милиарди долари на човек, който отказва да сключи споразумение. Всеки път, когато е идвал в нашата страна, си е тръгвал с 60 млрд. долара. Мисля, че той е най-добрият търговец на планетата", каза бившият президент в Северна Каролина според БГНЕС. Мантрата с 60-те млрд. е заради последната засега голяма рамка на американска помощ от пролетта на тази година - т.е. това се е случило веднъж: Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

В рамките на Седмицата на върха за Общото събрание на ООН се очакваше Тръмп и Зеленски да се срещнат, но индикациите от последното денонощие са, че това няма да се случи. Според неофициална информация, Доналд Тръмп е обиден от интервюто, дадено от Володимир Зеленски за "Ню Йоркър", в което украинският лидер твърди, че кандидатът на републиканците "всъщност не знае как да спре тази война". Доналд Тръмп многократно е заявявал, че ще разреши войната между Русия и Украйна "за 24 часа". През последните месеци той беше особено критичен към милиардите долари, похарчени от Съединените щати в подкрепа на Киев във войната му срещу Москва, като призова Европа "да се размърда".

Още: Пентагонът успокои Украйна: Оставащите 6 млрд. долара за оръжия няма да бъдат загубени

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес