Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Призив към Русия: САЩ и Япония напомниха да не се разполагат ядрени оръжия в Космоса

19 март 2024, 09:23 часа • 13818 прочитания

Съединените щати и Япония предложиха резолюция на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН), в която се подчертава, че нациите трябва да спазват договора, забраняващ разполагането на ядрени оръжия в Космоса. Призивът изглежда е насочен главно към Русия.

Вашингтон смята, че Москва разработва базирано в Космоса антисателитно ядрено оръжие, чието взривяване може да предизвика хаос, като наруши всичко - от военните комуникации до услугите за пътуване, заяви запознат източник пред АФП, цитирани от БГНЕС.

Русия, която е страна по Договора за Космоса от 1967 г., който забранява поставянето "в околоземна орбита на какъвто и да е обект, носещ ядрени оръжия или друг вид оръжие за масово унищожение", по-рано заяви, че се противопоставя на разполагането на ядрени оръжия в орбита. Руският военен министър също отрече разработката на подобни оръжия.

Още: САЩ показаха на Путин как ще изглежда ядрен удар в отговор на руска провокация (ВИДЕО)

Разполагането на ядрени оръжия в орбита е забранено от договора; развитието им обаче не е

В резолюцията, САЩ, единствената нация, използвала ядрени оръжия във война, и Япония, единствената нация, нападната с такова, призоваха страните, обвързани от договора, да не пускат такива оръжия в Космоса, а също и да не ги разработват.

Доклади за възможна опасност е появиха, след като републикански сенатор излезе със загадъчно изявление на 14 февруари, предупреждавайки за „сериозна заплаха за националната сигурност“ от страна на Русия.

Най-ясният публичен знак, че Вашингтон смята, че Москва работи върху такова оръжие, беше коментарът на говорител на Белия дом от 15 февруари - писмото на законодателя се отнася до космическо базирано противосателитно оръжие, което Русия разработва, но не е разположила.

Още: Путин: Ядреният ни арсенал превъзхожда този на САЩ. Чуждите войски в Украйна няма да постигнат нищо (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес