Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентските избори в САЩ: Оръжията на демократите и републиканците

26 юли 2024, 07:30 часа • 1323 прочитания

Що се отнася до политическата мелодрама, Америка все още е безспорен световен лидер. Джо Байдън взе решението си да откаже от борбата за преизбиране само няколко дни след опита за атентат срещу Доналд Тръмп.

Докато американските избори продължават да шокират и объркват, тазгодишната президентска надпревара се очертава като предсказуема. Още преди Байдън да се преклони пред неизбежното и да се оттегли, беше ясно, че и републиканците, и демократите ще базират кампаниите си на страха.

И ситуацията няма да се промени, независимо кой става кандидат от Демократическата партия. Напротив, ако вицепрезидентът Камала Харис спечели официално номинацията, което изглежда най-вероятният сценарий, републиканците ще започнат да сипят отрова за отмъщение.

Още: Камала Харис е "brat": Какво значи това и защо меме културата е важна за победата?

Състояние на страх - преди, сега, после

Демонизирането на Байдън, възрастен бял мъж от Пенсилвания, не беше лесно за Тръмп и неговите легиони "Да направим Америка отново велика". Харис, тъмнокожа жена от Калифорния, е идеална мишена за тръмпистите.

Още преди Байдън да се оттегли от надпреварата, десните коментатори предполагаха, че Харис ще стане първият президент в историята на САЩ благодарение на политическата коректност. Те твърдят, че тя се е издигнала до върха не поради заслуги, а благодарение на своите политики за "многообразие, справедливост и приобщаване", известни с акронима DEI. В очите на републиканците DEI е едно от въплъщенията на "будността", за която се твърди, че подкопава Съединените щати и дискриминира белите мъже. Тръмп избра бял човек за свой вицепрезидент, сенатор Джей Ди Ванс, а появата му на Националния конгрес на републиканците миналата седмица беше придружена от хита на Джеймс Браун "It's a man's world".

Още: "Империята отвръща на удара": Тръмп обвини Камала Харис, че е радикален ляв лунатик

На конгреса стана ясно, че Тръмп ще постави имиграцията, инфлацията, войните и същото "пробуждане" (за величие) на преден план в кампанията си. За републиканците всички тези теми потвърждават дългогодишната им идея, че демократите са смъртна заплаха за американската мечта.

Демократите ще работят с различен набор от страхове. Техните ключови истории на ужасите са абортите и авторитаризмът. Харис (или който и да е наследник на Байдън) ще твърди, че Тръмп заплашва основните свободи на обикновените американци.

Това, което най-много разгневи Конгреса на републиканците, беше инвазията на това, което те смятаха за нахлуване в Америка от нелегални имигранти. Зрителите в залата и по телевизията бяха "индоктринирани" със зловещи истории за мигранти, изнасилващи и убиващи американци. Делегатите размахваха плакати с искания за "Масово депортиране".

Още: Камала Харис води с 2% в проучванията, Тръмп поиска дебат с нея

Републиканците са разгорещени от идеята, че за миграционната криза може да бъде обвинена Харис, която вече беше наречена "кралицата на нелегалните имигранти". Вицепрезидентът на САЩ контрира, че нейната работа е да работи с латиноамериканските държави по първопричините за миграцията, а не да обезопасява границата с Мексико. Но това разграничение вероятно ще се загуби в суматохата на предизборната кампания.

Третият зъб на републиканската кампания за страх е войната. Тръмп многократно е предупреждавал за неизбежността на Трета световна война. Неговата партия ще продължи да твърди, че само той е достатъчно силен, за да сдържа враговете на Америка, без да въвлича Съединените щати в конфликт.

С обичайния си стил на преувеличение Тръмп каза, че Америка страда от най-лошата инфлация в историята. Това са глупости. Но 25-процентният скок в цените на храните за 4 години нанесе достатъчно щети на демократите. За партията ще бъде трудно да проведе убедителна кампания по икономически въпроси, основана само на ниската безработица. Така демократите също ще се впуснат в критики, плашейки и разпалвайки най-дълбоките страхове на своите сънародници от Тръмп.

Още: "Доналд Тръмп иска да върне страната ни назад": Камала Харис с ударно начало на кампанията (ВИДЕО)

При очертаването на плановете на Републиканската партия за справяне с нелегалната имиграция, съветниците на Тръмп говориха за задържане на милиони хора с Националната гвардия и изграждане на големи лагери за депортиране. Самият факт, че те изказват публично такива предложения, говори, че подобна позиция е популярна поне на теория.

Демократите от своя страна ще се фокусират върху проблеми, за които републиканците мълчат. Например републиканците от десетилетия настояват за национална забрана на абортите. Отмяната на емблематичното дело Роу срещу Уейд от Върховния съд през 2022 г. внезапно направи това възможно. Това на свой ред разтревожи избирателите в цялата страна (особено жените) и може би е помогнало на демократите да постигнат неочаквано силни резултати на междинните избори.

В отговор републиканците тихомълком премахнаха националната забрана на абортите от своята платформа, въпреки че тя все още носи силен отпечатък от Тръмп. Демократите обаче продължават да виждат този проблем като ахилесовата пета на републиканците. В същото време поддръжниците на Харис я смятат за особено ефективен борец за правото на аборт.

Друг въпрос, който се появи като показателно мълчание на Републиканската партия, е за опита на Тръмп да отмени резултатите от президентските избори през 2020 година, с бунта в Капитолия. Но нито един от ораторите не само не отдаде почит, но дори не спомена тълпата тръмписти, която тогава щурмува Капитолия. Самият Тръмп накратко спомена, че изборите през 2020 г. са били уж откраднати. Но ръководителите на предизборния му щаб предпочитат да погребат тази тема веднъж завинаги. Те знаят: страхът, че Тръмп е потенциален диктатор, остава основният коз на демократите.

Мрачната реалност е, че президентските кампании, които вдъхват надежда и оптимизъм, са нещо от миналото. Резултатът от изборите през 2024 г. ще зависи от това коя партия сплашва най-ефективно избирателите.

Още: Планът на Тръмп за Путин: Кремъл се радва, а трябва ли?

Автор: Гидеон Рахман, за Financial Times

Превод: Ганчо Каменарски

Още: Планът на Тръмп за Путин: Кремъл се радва, а трябва ли?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес