Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Помпео иска от Китай инспекции на лаборатории заради пандемията

23 април 2020, 17:35 часа

Американският държавен секретар Майк Помпео в сряда притисна Китай да пусне инспектори в свои лаборатории, като изрази загриженост за тяхната сигурност на фона на глобалната пандемия COVID-19.

Реклама

Помпео отказа да изключи, че смъртоносният вирус е изтекъл от лаборатория в китайския мегаполис Ухан, сценарий, който Пекин упорито отрича.

"Трябва да запомните - тези лаборатории все още са отворени в Китай, тези лаборатории, които съдържат сложни патогени, които са били проучвани. Това не е само института по вирусология на Ухан", каза Помпео пред репортери.

"Важно е тези материали да се обработват по безопасен и сигурен начин, така че да няма случайно пускане", каза Помпео пред репортери.

Помпео посочи примера на ядрените съоръжения, наблягайки специално на строгите глобални инспекции за осигуряване на безопасност.

Той изрази опасенията си, че Китай не е споделил извадка от първоначално открития вирус, известен в научна като SARS-CoV-2.

"Все още нямаме проба от вируса, нито светът е имал достъп до съоръженията или други места, откъдето този вирус може първоначално да е произхождал в Ухан", каза Помпео.

Първоначално китайските власти упражниха натиск за предотвратяване разпространяването на новината, включително беше задържан виден служител, подал сигнал за епидемията.

Оттогава китайските учени твърдят, че подозират, че вирусът се е появил в края на миналата година на пазар за месо в Ухан, където се колят екзотични животни.

Но въпросите веднага възникнаха заради присъствието наблизо на лабораторията за вирусология с максимална сигурност, като висши американски служители разпространиха това, което първоначално беше онлайн теория на конспирацията.

Според критиците президентът Доналд Тръмп е нетърпелив да отклони вината за собственото си справяне с пандемията, която доведе до смъртта на около 45 000 души в Съединените щати, повече отколкото в която и да е друга страна.

 

Още:

Какви бяха действията на Тръмп в последните седмици може да прочетете тук.

А какви са съмненията относно произхода на коронавируса - тук.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес