Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша да сваля ракети и дронове над Украйна? САЩ се уплашиха от ескалация (ВИДЕО)

11 юли 2024, 08:55 часа • 2125 прочитания

Американските власти отговориха на предложението за сваляне на руски ракети и дронове в небето на Украйна от територията на Полша, която е член на НАТО.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви пред Полското национално радио, че ескалацията на конфликта няма да е от полза нито за Киев, нито за Варшава.

Още: Полша ще може да сваля руски ракети и дронове над Украйна, обещава още изтребители (ВИДЕО)

"Никой не иска да ескалира тази война", заяви Джон Кирби в отговор на въпрос относно механизма, залегнал в новото споразумение за сигурност, подписано между Украйна и Полша. "Искаме да търсим начини Украйна да бъде ефективна, но не искаме ескалация. Това не би било добре за украинците, не би било добре за поляците, не би било добре за никого", каза той.

Още: Огромен проблем за Русия заради новия военен съюз на Украйна и Полша

"Не искаме да даваме аргументи на Путин"

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност заяви, че полското правителство трябва да установи и да коментира собствените си процедури за самоотбрана. И пак подчерта - Щатите не искат ескалация.

"Не искаме да даваме на Путин аргумента, че войната е провокирана от НАТО, че това е война между Русия и Запада или Русия и Съединените щати", добави Кърби. Обаче отбеляза, че преценката дали конкретното сваляне на дрон/ракета е самозащита или ескалация, зависи от обстоятелствата.

Още: САЩ, Нидерландия и Дания потвърдиха: ВСУ ще летят на F-16 до седмици (ВИДЕО)

Отговорът на Варшава

"Полша няма да изпълни искането на Украйна за сваляне на руски ракети, насочващи се към Западна Украйна, без решение на всички от НАТО", заяви полският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш на 10 юли.

Още: Решено: САЩ ще разположат крилати ракети "Томахоук" в Германия

Още: "За военни нужди": САЩ дава няколко милиарда военен заем на Полша

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес