Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пожарът на Хаваите взема все повече жертви, вижте пламъците от самолет (ВИДЕО)

10 август 2023, 14:23 часа

Расте броят на жертвите на горските пожари в Мауи, част от Хавайските острови. Местните власти съобщават за най-малко 36 загинали.

Реклама

ОЩЕ: Горски пожар на Хаваите взе жертви (ВИДЕО)

Смъртните случаи в град Лахайна, главната туристическа дестинация на острова, са причинени от силните ветрове, които разпалват пламъците.

Хиляди хора бяха принудени да се евакуират от домовете си и беше обявено извънредно положение. Провежда се мащабна операция по издирване и спасяване, като някои хора все още не са открити.

"Едва успяхме да се измъкнем навреме", разказва пред Associated Press Камуела Кавакоа, който във вторник е избягал в евакуационен приют. "Беше ми толкова трудно да седя там и да гледам как градът ми изгаря до основи и не мога да направя нищо", казва той, цитиран от BBC. "Бях безпомощен".

Мауи е затворен за посетители

В Мауи са открити пет приюта за евакуация, а по-рано официални лица заявиха, че те са "препълнени" с хора. Островът е популярна туристическа дестинация - посетителите бяха призовани да стоят надалеч.

"Това не е безопасно място", заяви пред репортери губернаторът на Хавайските острови Силвия Люк.

Пожарникарите все още се борят с активния огън, а хеликоптери пускат вода върху пламъците отгоре. Западната част на острова, който е вторият по големина от Хавайския архипелаг, е почти изцяло отрязана, като е отворен само един главен път.

Десетки ранени

От началото на пожарите във вторник са пострадали десетки хора, а в болниците на острова се лекуват пациенти от изгаряния и вдишване на дим.

Лахайна е опустошена от пожара, а видео показва как пламъците разкъсват крайбрежния курортен град.

"Току-що преживяхме най-лошото бедствие, което някога съм виждал. Цялата Лахайна е изгоряла до основи. Това е като апокалипсис", казва пред "Ройтерс" местният жител Мейсън Джарви.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес