Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По делото за намеса в изборите: Преработиха обвинителния акт срещу Доналд Тръмп

28 август 2024, 00:23 часа • 1771 прочитания

Американски прокурор преработи обвинителния акт по делото срещу Доналд Тръмп. То касае делото за намеса в изборите през 2020 г.. Обвинението идва след като Върховният съд на САЩ постанови, че бившите президенти имат широк имунитет срещу наказателно преследване.

В новия обвинителен акт отпаднаха твърденията, че Тръмп се е опитал да окаже натиск върху министерството на правосъдието на САЩ в стремежа си да отмени поражението си на изборите, след като Върховният съд установи, че Тръмп не може да бъде преследван за това поведение, предаде CNN.

Още: Спецпрокурор поиска възобновяване на дело срещу Доналд Тръмп

Прокурорите не са оттеглили нито едно от четирите обвинения, които първоначално повдигнаха срещу бившия президент. Новопреработеният обвинителен акт, обаче, извади обвиненията за опитите да използва Министерството на правосъдието за популяризиране на фалшивите му твърдения за изборни измами. Освен това в него вече не е включен като съучастник Джефри Кларк, служител в министерството на правосъдието, който насърчаваше неверните твърдения на Тръмп, че изборите са били откраднати. 

Според запознат източник екипът на защитата на Тръмп е очаквал подобно пренаписване на обвинителния акт, за да постави началото на следващата фаза на делото след решението на Върховния съд. За следващия четвъртък вече беше насрочено заседание по делото в залата на съдия Таня Чуткан. Но заменящият обвинителен акт, идващ толкова скоро, беше изненада.

Още: Под въпрос: Тръмп може да не участва в договорения с Харис дебат

В преработеното обвинение прокурорите твърдят няколко пъти, че Тръмп не е имал никакви конституционно възложени президентски задължения по отношение на прехода на властта след изборите. Те направиха това, за да подчертаят как новото обвинение съответства на решението на Върховния съд, което предостави имунитет за някои от действията на Тръмп, които попадат в официалните му правомощия.

„Обвиняемият не е имал официални отговорности, свързани с процедурата по сертифициране, но е имал личен интерес като кандидат да бъде обявен за победител в изборите“, се казва в новия обвинителен акт, като това е добавено на нов ред, който липсваше в първоначалния вариант.

Още: След опита за атентат: Тръмп зад бронирано стъкло на първия си митинг на открито (СНИМКИ)

„Заместващият обвинителен акт, който беше представен на новото жури, което преди това не е изслушвало доказателства по делото, отразява усилията на правителството да зачита и прилага решенията на Върховния съд и инструкциите за задържане под стража на Тръмп“, казаха от канцеларията на специалния прокурор Джак Смит.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес