Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папата: Изберете "по-малкото зло" между Тръмп и Харис, и двамата са против живота

14 септември 2024, 19:30 часа • 2746 прочитания

Папа Франциск посъветва католиците в САЩ да изберат „по-малкото зло“, когато гласуват на изборите за президент през ноември.

Понтификът заяви, че неприемането на мигранти - очевидно визирайки кандидата на републиканците Доналд Тръмп - е „тежък“ грях. Освен това сравни позицията на кандидата на демократите Камала Харис относно абортите с „убийство“.

"И двамата са против живота, било то този, който изгонва мигрантите, било то този, който убива бебета", заяви папата в нетипичен политически коментар на пресконференция в петък, 13 септември. Тогава той завърши 12-дневната си обиколка из Югоизточна Азия.

В коментарите си папата не спомена поименно Харис или Тръмп.

Още: Тръмп или Харис - кой ще спре войната в Украйна?

Папата: "Трябва да гласувате"

Американските католици съставляват 52 милиона от общо 1,4 милиарда католици в света. Папа Франциск насърчи американците да гласуват. „Да не гласуваш, е грозно. Не е добро. Трябва да гласувате“, каза той, цитиран от BBC.

„Трябва да изберете по-малкото зло. Кой е по-малкото зло? Тази дама или този господин? Аз не знам. Всеки, по съвест, да помисли и да направи това“, отбеляза понтификът.

Снимка: Getty Images

Още: Смятат я за победител: Харис увеличава преднината си пред Тръмп

Критиките на папата към Харис и Тръмп

Папата често е критикувал остро абортите, които са забранени от католическото учение. „Насилственото изваждане на детето от майчината утроба е убийство, защото там има живот“, каза Франциск.

Харис обеща да разшири защитата на достъпа до аборти в цялата страна, след като през 2022 г. Върховният съд отмени решението по делото „Роу срещу Уейд“.

Още: "Убийци и терористи": Тръмп с критики към нелегалните имигранти

Това не е и първият критичен коментар на папата за Тръмп. По време на изборите през 2016 г. той определи републиканеца като „нехристиянин“ заради антиимигрантския му език. „Да експулсираш мигранти, да не им позволяваш да се развиват, да не им позволяваш да имат живот, е грозно нещо, това е подло“, каза той в петък.

Тръмп многократно е обещавал да се справи с незаконната имиграция и още в петък следобед заяви, че ако бъде преизбран, ще депортира милиони имигранти.

Още: Лъжите на Тръмп в дебата: "Мигрантите ядат кучетата ни" и "Харис се срещнала с Путин преди войната"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес