Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още боеприпаси и ракети: Зеленски започва голяма обиколка в САЩ

22 септември 2024, 07:24 часа • 628 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски ще посети днес завод за боеприпаси в американския щат Пенсилвания, произвеждащ критично необходимите на страната му снаряди за борбата ѝ срещу руските сухопътни сили, предаде Асошиейтед прес. 

Очаква се посещението на Зеленски в завода в град Скрантън да даде начало на натоварена обиколка в САЩ, целяща увеличаване на подкрепата за Украйна, съобщиха американски служители, говорещи пред АП при условие за анонимност, понеже детайлите на посещението все още не са публични. Президентът ще говори в сряда пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, а в четвъртък ще пътува до Вашингтон за преговори с президента на САЩ Джо Байдън и с вицепрезидента Камала Харис. 

Заводът в Скрантън е един от малкото обекти в САЩ, които произвеждат 155-милиметрови снаряди. Те са използвани от далекобойната артилерия, която е високо ценена от сухопътните сили, защото позволява поразяването на противниковите цели от безопасно разстояние. 

ОЩЕ: Захарова: Русия няма да участва нито на втората, нито на никаква среща на върха за мир 

Обиколката на Зеленски в САЩ 

Украйна вече е получила повече от три милиона 155-милиметрови снаряди от САЩ. Докато войната вече е навлязла в третата си година, Зеленски иска от САЩ разрешение да използва по-далекобойни системи за удари дълбоко в руска територия. До момента той не е убедил Пентагона или Белия дом да свалят ограниченията. Министерството на отбраната на САЩ подчерта, че Киев в момента има способността да удря Москва с произведени в Украйна дронове и че има колебания за стратегическите последици, ако произведени в САЩ ракети потенциално ударят руската столица. 

Владимир Путин предупреди, че Русия ще бъде „във война“ със САЩ и съюзниците им от НАТО, ако позволят на Украйна употребата на далекобойно оръжие. 

В някои моменти от войната Украйна изстрелваше до 8000 155-милиметрови снаряди дневно. Това обаче започна да изчерпва запасите на САЩ и предизвика притеснения, че така самите американски военни нужди няма да бъдат посрещнати в случай на избухване на друга конвенционална война – например при потенциален конфликт заради Тайван.

САЩ реагираха, като инвестираха във възобновяването на производствените си линии и сега произвеждат повече от 40 хиляди 155-милиметрови снаряда месечно, планирайки да доведат този показател до 100 000. По време на посещението в Скрантън се очаква Зеленски да благодари на работниците, увеличили през последната година производството на този тип снаряди. 

Подкрепата за Украйна 

Очаква се към него да се присъединят заместник-министърът на сухопътните сили на САЩ по придобиванията, логистиката и технологиите Дъг Буш, заместник-министърът  на отбраната за придобиванията и поддръжката Бил Лаплант, както и губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро. 

155-милиметровите снаряди са само един от десетките видове боеприпаси, ракети, средства за противовъздушна отбрана и модерни оръжейни системи, които САЩ предоставиха на Украйна -  от куршуми за леко стрелково оръжие до модерни изтребители Ф-16. САЩ са най-големият донор на Украйна, предоставяйки повече от половината от над 106 милиарда долара, които НАТО и страните партньори са събрали за помощ в нейна защита.

Въпреки че Украйна не е член на НАТО, ангажиментът към нейната отбрана се възприема от много от европейските нации като задължителен за възпиране на Путин от по-нататъшна военна агресия, предава БТА. 

ОЩЕ: Зеленски подписа закона за увеличение на военните разходи с рекордните 12 млрд. долара 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес