Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитите военната помощ на САЩ за Украйна да бъде орязана се провалиха

14 юли 2023, 07:25 часа • 2758 прочитания

Камарата на представителите на САЩ отхвърли няколко предложени поправки към проектобюджета за отбрана на страната за следващата фискална година (започваща на 1 октомври), предвиждащи да се намали военната помощ на САЩ за Украйна. Това се съобщава на уебсайта на Комитета по въоръжените сили на долната камара на Конгреса, предаде БГНЕС.

Конгресменът Мат Гец (републиканец от Флорида) по-рано призова за пълно спиране на отпускането на бюджетни средства за военна помощ на Киев. Марджъри Тейлър-Грийн (републиканка от Джорджия) настоя за намаляване на тази подкрепа. Тя също така смята, че САЩ трябва да се откажат от плановете си за създаването на център за мозъчни травми в Украйна. Законодателят Анди Огълс (републиканец от Тенеси) също внесе поправка, според която програмата за заем и лизинг за Украйна не трябва да бъде удължена. Републиканецът Уорън Дейвидсън (от щата Охайо) планираше да включи разпоредба в проектобюджета за отбрана, изискваща от администрацията на САЩ да изясни каква е нейната стратегия спрямо Украйна.

Всички тези изменения бяха отхвърлени при гласуване тази нощ българско време.

Бюджетната рамка

СНИМКА: Getty Images

През юни Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите прие предложение за отбранителен бюджет от 886,3 милиарда долара за военна помощ на Украйна. Инициативата включва 80 милиона долара за оперативно-тактически ракетни системи ATACMS - т.нар. далекобойни ракети, с обсег до 300 километра, чийто британски и френски еквиваленти Украйна вече получи и получава. Конгресмените също възнамеряват да изпратят на Киев 300 милиона долара помощ като част от Инициативата за подпомагане на сигурността, която включва сключване на договори от Министерството на отбраната на САЩ с производителите, а не предоставяне на оборудването директно от запасите на Пентагона.

В края на декември миналата година президентът на САЩ Джо Байдън подписа бюджета за отбрана на страната за фискалната 2023 година в размер на 858 милиарда долара

ОЩЕ: Пращаме и много БТР-и на Украйна: Иво Мирчев говори

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес