Нов фронт за Тръмп: Започна ли "гражданска война" в Републиканската партия?

10233
Нов фронт за Тръмп: Започна ли "гражданска война" в Републиканската партия?
Снимка: Getty Images

Битката Доналнд Тръмп за президентския пост изглежда има нова фронтова линия, пише BBC.

Причината

Причината за това се оказва историческият първи наказателен процес срещу бивш президент на САЩ приключи с признаването на 77-годишния Тръмп за виновен по всяко от 34-те обвинения за фалшифициране на бизнес документи с цел прикриване на плащане, предназначено да накара порнозвездата Сторми Даниълс да не оповестява сексуалната си връзка с републиканеца. Присъдата ще бъде произнесена на 11 юли.

Последствията от присъдата

Осъдителната присъда срещу Доналд Тръмп в неговия процес за пари в тайна в Ню Йорк е важна новина сама по себе си. Това, което е много по-малко ясно и което нито едно проучване не може да предвиди, е ефектът, който ще има върху желанието на избирателите да подкрепят Тръмп на президентските избори, пише по темата и CNN. Това не е заради липсата на точки с данни. Редица проучвания преди присъдата вече задаваха въпроси, опитвайки се да преценят потенциалните политически последствия, а първоначалното проучване след присъдата дава първи поглед върху това как американците реагират на присъдата на Тръмп. Но въпросите от проучването, които изискват от гласоподавателите да обяснят как техните избори са повлияни от новинарско събитие – независимо дали става въпрос за дебат или наказателна присъда – са известни като трудни за отговор или тълкуване и обикновено надценяват потенциала за движение на общественото мнение. В същото време проучването също така показва, че много хора не са следили отблизо процеса, което означава, че последствията може да не се появят веднага. Комбинирани, тези фактори оставят място за значителна несигурност. ОЩЕ: Републиканците защитиха Тръмп след обявяването му за виновен

Доста преди съдебните заседатели в Манхатън да приключат разискванията си в четвъртък, повечето от съветниците на президента Джо Байдън стигнаха до заключението, че една осъдителна присъда няма да промени драстично тяхната изборна стратегия за 2024 г. Но това породи някои надежди сред поддръжниците на президента, че ако 12 души, които са се съсредоточили върху Тръмп, са гласували да го признаят за виновен, всъщност може да има достатъчно избиратели, които не могат да решат как да гласуват и ако кампанията на Байдън успее да разбере как да ги накара да се съсредоточат върху Тръмп, той няма да се върне в Белия дом.

Има ли "гражданска война" в Републиканската партия?

Само минути след като беше признат за виновен по всичките 34 престъпления в четвъртък, човек, близък до бившия президент, описа този момент като „гражданска война“ в Републиканската партия.

Историческият характер на наказателната присъда на Тръмп се използва от кампанията му като нещо като поименно гласуване, за да се види кои политици ще защитят бившия президент и кой от тях ще защити правната система на Америка, тъй като не може и двете.  

Лари Хоган, умерен републиканец, който се кандидатира за открито място в Сената в либерално ориентирания Мериленд, се обърна към социалните медии, за да призова всички американци да „уважават присъдата и съдебния процес“. ОЩЕ: Тръмп след присъдата: Страната ни отиде по дяволите (ВИДЕО)

След минути Крис ЛаЧивита, висш служител в кампанията на Тръмп, публикува кристално ясен отговор на призива на Хоган: „Вие току-що приключихте кампанията си.“ Изводът: ако не сте с нас по този въпрос, вие сте политически мъртви.

Друг републикански служител, който е работил по последната президентска кампания на Тръмп кометнира дали е съгласен, че този момент е „гражданска война“ за неговата партия. Той отхвърли идеята. За него изглежда всяка война, която някога е съществувала в неговата партия, е спечелена отдавна - от Доналд Тръмп.

„Дори и да не харесвате Тръмп, той е по-добър от това, което имаме в лицето на Джо Байдън“, каза той и нарече изборът лесен. 

И засега изглежда, че огромното мнозинство републикански политици са съгласни с него - поне публично.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън пък коментира, че четвъртък е „срамен ден в американската история“ и че осъждането на Тръмп е „чисто политическо упражнение, а не юридическо“. Стив Скализ, друг висш републиканец в Конгреса, каза, че правната система на Америка функционира като бананова република. ОЩЕ: Тръмп ще обжалва осъдителната присъда, Байдън го нарече "заплаха за демокрацията"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Екзекутираха американец, осъден за изнасилване и убийство на 7-годишно момиче

Първи дебат между Байдън и Тръмп с модератори от CNN, ето кога ще е

Дясната ръка на Ружа Игнатова се предаде

Арестуваха лидера на преврата в Боливия. Президентът стои зад "самопреврат"? (ВИДЕО)

САЩ: Сърбия и Косово трябва да решат проблемите си под егидата на ЕС

Руският министър на вътрешните работи ще участва в среща на ООН

Анализ: Джулиан Асандж най-после е на свобода, но журналистиката ще плати висока цена

ООН няма да се изтегли от Ивицата Газа

Опит за преврат в Боливия, президентът нареди на армията да се намеси (ВИДЕО)

САЩ: Асандж изложи хора на опасност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com