Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комисия в Конгреса обвини Блинкен в неуважение заради Афганистан

25 септември 2024, 06:45 часа • 572 прочитания

На косъм, но все пак - Комисията по външни работи към Камарата на представителите на САЩ прие резолюция, с която обвинява държавния секретар Антъни Блинкен в неуважение към Конгреса заради отказа му да се яви на изслушване относно изтеглянето на американските войски от Афганистан през 2021 г., предаде "Ройтерс".

В текста се препоръчва цялата Камара да обяви, че държавният секретар е проявил неуважение към обществото, след като не се е явил на насроченото за вторник изслушване, посочва БТА.

Всички 26 членове на комисията, подкрепили резолюцията, са републиканци, а 25-те, гласували "против" са представители на Демократическата партия.  

Още: Мерил Стрийп: Една котка в Афганистан има повече свобода, отколкото една жена (ВИДЕО)

Блинкен, който е в Ню Йорк за Общото събрание на ООН, в неделя изпрати писмо до председателя на комисията Майкъл Маккол (републиканец от щата Тексас), в което посочва, че се е опитал да съгласува дата, на която ще може да се яви на изслушване и че освен това е предложил алтернативни свидетели.

Маккол заяви преди гласуването, че Блинкен е отказал да се яви в рамките на този месец. По думите на председателя на комисията по външни работи държавният секретар не е могъл "да намери нито един ден..., за да се яви пред Конгреса на САЩ".

"Държавният департамент даде ясно да се разбере в многократните си контакти с комисията, че той има готовност отново да свидетелства, но няма възможност да го направи днес, тъй като е ангажиран с дипломация на високо равнище на Общото събрание на ООН", каза говорителят на дипломатическото ведомство Матю Милър.

Още: Блинкен с призовка задължително да обясни фиаското в Афганистан

Предистория

На 8 септември Маккол публикува доклад за разследването на комисията във връзка с изтеглянето на американските войски от Афганистан пред 2021 г., в който упреква правителството на президента Джо Байдън за провалите около евакуацията. Държавният департамент заяви, че Блинкен е свидетелствал пред Конгреса по този въпрос повече от 14 пъти, включително четири пъти пред комисията, и че ведомството е предоставило документи в обем от близо 20 000 страници. 

Афганистан: Талибаните забраниха гласа на жените и показване на лицата им публично

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес