Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко ще са жертвите при ядрен удар срещу Москва и Санкт Петербург: САЩ изчислиха

04 ноември 2023, 16:07 часа • 10980 прочитания

Според моделирането, извършено от списание "Newsweek" с помощта на услугата Nukemap, ядрената гравитационна бомба B61-13 с мощност от 360 килотона може да причини значителни щети на Москва с нейните 12,6 милиона жители. Още: САЩ се готвят да правят нова атомна бомба (ВИДЕО)

Броят на загиналите от новата бомба на Пентагона се оценява на 311 480 с 868 860 ранени. Всеки в радиус от малко над 3 км от мястото на взрива ще бъде изложен на толкова високи нива на радиация, че ще умре в рамките на един месец, а 15% от оцелелите по-късно ще умрат от рак, пише "Newsweek", на което се позовава украинската агенция УНИАН. Според Nukemap сградите ще се срутят и ще избухнат пожари на около 3 км от мястото на бомбата. Всичко в радиус от приблизително 1 км от мястото на експлозията ще бъде унищожено от огненото кълбо.

Ако бомбата B61-13 бъде хвърлена над Санкт Петербург, ефектът от нея също може да бъде опустошителен: около 360 150 души ще бъдат убити и 685 930 души ще бъдат ранени.

Снимка: iStock

Повече за новата ядрена бомба

САЩ обявиха, че продължават да разработват нова версия на ядрената гравитационна бомба. Бомбата, наречена B61-13, ще има мощността на B61-7, която се произвежда от 60-те години на миналия век, и ще замени някои по-стари гравитационни бомби.

Още: Пентагона: Иран може да направи материал за ядрена бомба за 12 дни

Помощник-министърът на отбраната по космическата политика Джон Плъмб каза, че развитието на новата бомба "отразява променящата се среда за сигурност и нарастващите заплахи от потенциални противници". Плъмб добави, че САЩ трябва да използват всички възможности за възпиране и, ако е необходимо, да отговорят на стратегически атаки, пише БГНЕС.

Любопитно: Експеримент: 300 ядрени ракети летят към вас - какво бихте направили? (ВИДЕО)

Източник: Newsweek (КАРТА)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес