Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайските компании вадят нови електромобили с два пъти по-висок темп от Tesla

11 октомври 2021, 12:27 часа • 2670 прочитания

Китайските компании за електрически коли вадят готова продукция на пазара с доста по-бързи темпове от лидера в сегмента Tesla, поне по отношение на ранния етап на развитие на конкурентите.

Публичната компания Xpeng, чиито акции се търгуват в САЩ, обяви в началото на тази седмица, че произведените електромобили вече надхвърлят 100 000 броя. Това се случва шест години след създаването на компанията, предава CNBC.

Конкурентният китайски стартъп Nio обяви, че е преминал границата от 100 000 произведени автомобили още през април тази година. Nio е основана в края на 2014 година под различно име, което бива сменено на настоящата марка в средата на юли 2017 година – преди около четири години.

За сравнение, Tesla, компанията на Елън Мъск, имаше нужда от 12 години за да премине границата от 100 000 произведени автомобили.

Tesla стана жертва на няколко отлагания на производството, които бяха особено осезаеми в ранните етапи на развитието на компанията. Tesla е основана през 2003 година. В наши дни, тези проблеми са в миналото, като компанията отвори нови мощности в Шанхай и Берлин.

Така или иначе, Tesla премина 1 млн. произведени коли преди повече от година. Това се случи през март 2020 година, което беше повод за Елън Мъск да се похвали в Twitter. Само за третото тримесечие на тази година, Tesla е произвела 238 000 коли. Акциите на компанията поскъпват с 11% на годишна база.

В същото време, акциите на Xpeng в САЩ записват спад от 12% през тази година, а тези на Nio – понижение от 25% на годишна база.

Китайският производител на електрически коли и батерии BYD обяви през май, че е преминал границата от 1 млн. автомобила, като сметката включва, както напълно електрически коли, така и хибриди. Акциите на BYD на борсата в Хонконг поскъпнаха с над 25% през тази година. Сред инвеститорите в компанията изпъква името на Berkshire Hathaway, компанията на милиардера Уорън Бъфет.

Още: Китайските електрически автомобили навлизат в Европа

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес