Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Камала Харис е започнала да търси кандидат за вицепрезидент: Кои са в играта? (СНИМКИ)

22 юли 2024, 14:48 часа • 4063 прочитания

Настоящият вицепрезидент на САЩ Камала Харис вече започва да се оглежда за свой кандидат за вице, след като Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара и призова демократите да изберат именно нея в битката срещу Доналд Тръмп през ноември.

59-годишната Харис ще има на разположение ново поколение партийни лидери, към които да се обърне, когато пристъпи към първото важно решение за кандидатурата си - избор на партньор за Белия дом.

Списъкът с възможности вече е доста добре известен и включва демократите, за които се е говорило, че са потенциални претенденти за президентския пост през 2028 г. или потенциални кандидати през тази година. След един месец демократите ще се съберат в Чикаго за своя номинационен конгрес.

Още: Руснаците се хвалят: Байдън се отказа от надпреварата, защото изпяхме "Аз съм руснак" пред посолството на САЩ (ВИДЕО)

Харис може да се обърне към човек от колебаещ се щат, от който партията се нуждае, за да спечели - т.е. политик от някой от щатите, в които не е сигурно дали демократите ще надделеят, или републиканците.

Според демократите тя вероятно ще се насочи към мъж за кандидат за вицепрезидент, за да постигне баланс. Отново обаче нищо не е сигурно, тъй като в състава на комисията има няколко жени. The New York Times представи потенциалните партньори на Харис в евентуална президентска двойка.

Джош Шапиро

51-годишният Джош Шапиро беше избран за губернатор на Пенсилвания през 2022 г., след като от 2017 г. беше главен прокурор на щата. Пенсилвания е щат, който трябва да бъде спечелен от демократите, и "акциите" на Шапиро сред демократите се повишиха, след като той победи републиканския си опонент през 2022 г. Дъг Мастриано, спечелвайки 56% от гласовете.

Още: Фалшификат за Камала Харис признат от руски пропаганден канал - защо? (СНИМКА)

Снимка: Getty Images

Докато протестите срещу Израел се разпространяваха из университетските кампуси тази есен, Шапиро, който е с еврейски произход, осъди нарастването на антисемитизма след нападението на "Хамас" от 7 октомври 2023 г.

Той получи похвали за това, че е контролирал бързите ремонти след неприятното срутване на мост на I-95 миналата година.

Още: Демократите се похвалиха с ръст на дарителите след оттеглянето на Байдън

През май проучване на The New York Times/Siena College/Philadelphia Inquirer в Пенсилвания показа, че 57% от избирателите одобряват начина, по който Шапиро се справя с работата си като губернатор.

Джош Шапиро побърза да подкрепи Харис в неделя - след отказването на Джо Байдън.

Марк Кели

Сенаторът от Аризона за пръв път придоби известност в национален мащаб, след като съпругата му - бившата конгресменка Габи Гифордс - оцеля при опит за убийство през 2011 г. Тогава Марк Кели, ветеран от военноморските сили и бивш астронавт, започна да води кампания за по-строг контрол върху оръжията.

Още: Камала Харис ли ще замести Байдън?

Снимка: Getty Images

Той спечели мястото си в Сената през 2020 г. В Аризона 60-годишният политик си изработи имидж на умерен човек, изграждайки коалиция, която разчиташе на белите жени в предградията, както и на младите латиноамерикански гласоподаватели. Именно те бяха от решаващо значение за победата в щата през 2020 г. Този вид коалиция вероятно ще бъде от съществено значение, ако демократите се надяват да задържат Белия дом тази година.

Още: "Военната помощ за Украйна да продължи": Зеленски благодари на Байдън и чака Камала Харис

Гретчен Уитмър

Губернаторът на Мичиган Гретчен Уитмър е твърд поддръжник на Байдън. Гретчен Уитмър често се фокусира върху правата за абортите.

Уитмър е популярна в щата, където беше преизбрана през 2022 г. Ако Камала Харис избере 52-годишната губернаторка за кандидат за вицепрезидент, това ще е първият изцяло женски тандем на партията - перспектива, която някои демократи смятат за политически рискована.

Снимка: Getty Images

Още: Губернаторът на Калифорния подкрепя Камала Харис за президент на САЩ

Анди Бешир

Анди Бешир е губернатор вече два мандата в Кентъки - щат с твърдо републиканско управление. Когато той спечели за първи път през 2019 г., победата му се смяташе за случайност, защото Доналд Тръмп спечели в щата с около 30 процентни пункта три години по-рано. Само че миналата година Бешир беше преизбран много лесно - не само като превзе градовете, но и малките селски окръзи, където преди това беше загубил.

Той набляга на „общото благо“, като работи с републиканците по закони, включително за медицинската марихуана, и често говори за християнската си вяра. Това е послание, което може да бъде особено привлекателно за демократите сега, когато те се опитват да спечелят умерените бели избиратели в предградията.

46-годишният Бешир обаче не е известна национална фигура и може да не помогне на демократите да защитят своята крепостна стена - Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин.

Още: "До изборите остават 107 дни, ще се борим": Камала Харис похвали Джо Байдън и се закани на Тръмп

Снимка: Getty Images

Джей Би Прицкер

Джей Би Прицкер е губернатор на Илинойс от 2019 г. насам. Това не е колебаещ се щат, но той е милиардер и би могъл да помогне за финансирането на кампанията. А подобно нещо не е никак малко, тъй като Тръмп отчете лавина от финансова подкрепа след слабото представяне на Байдън в дебата през юни.

През последните месеци Прицкер привлече вниманието на демократите с острите си нападки срещу Тръмп, включително като взе отношение по въпроса как избирателите ще реагират на присъдата му. "Наистина ли искат президент, който е престъпник, който е изправен пред затвор?“, попита 59-годишният губернатор през юни.

Снимка: Getty Images

Гавин Нюсъм

56-годишният Гавин Нюсъм е губернатор на Калифорния и през последните две години води агресивна кампания в полза на Джо Байдън.

Името му често се споменава като потенциален кандидат за президент през 2028 г. или като наследник на Байдън, ако той се откаже - нещо, което вече е факт.

Изглежда малко вероятно Нюсъм да бъде партньор на Камала Харис в Белия дом. Първо, той е от Калифорния, а има конституционна пречка президентът и вицепрезидентът да са от един и същи щат. Второ, не би осигурил географски или идеологически баланс в листата. Освен това, въпреки че Гавин Нюсъм подкрепи Харис в неделя вечер, двамата никога не са били близки.

Снимка: Getty Images

Още кандидати

Има и други имена, които се споменават: Уес Мур - губернаторът на Мериленд; Джина Реймондо - министърът на търговията; Пийт Бутиджидж - министърът на транспорта; Рой Купър - губернаторът на Северна Каролина; Тим Уолц - губернаторът  на Минесота.

Още: Тръмп: Байдън никога не е ставал за президент

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес