Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как Израел е планирал да нападне Иран: ФБР разследва теч на секретна информация

22 октомври 2024, 20:47 часа • 684 прочитания

ФБР съобщи днес, че разследва публичното оповестяване на строго класифицирани разузнавателни документи, в които се описва подготовката на Израел за ответен удар по Иран, предаде Ройтерс.

"ФБР разследва предполагаемото изтичане на класифицирани документи и работи в тясно сътрудничество с партньорите ни в министерството на отбраната и разузнавателната общност“, се казва в изявлението. САЩ разследват изтичането на строго секретни данни за плана на Израел да удари Иран

Говорителят на Белия дом Джон Кърби съобщи вчера, че не е установено дали разкриването е хакерска атака или изтичане на информация. "Президентът Джо Байдън наблюдава резултатите от разследването внимателно", допълни Кърби.

"Не сме сигурни как тези документи са стигнали до публичното пространство", каза Кърби пред репортери, пише БТА. "Президентът остава дълбоко загрижен за всяко изтичане на класифицирана информация в публичното пространство. Това не трябва да се случва и е неприемливо, когато се случи“, каза той.

Документите изглежда са били подготвени от Националната геопространствено-разузнавателна агенция, и описват анализите на САЩ на израелските военновъздушни и военноморски сили на базата на сателитни изображения от 15-16 октомври. 

Както писахме, снимките започнаха да се разпространяват миналата седмица в приложението "Телеграм".

Израел е планирал отговор на обстрела с балистични ракети от Иран на 1 октомври, втората директна ракетна атака на Техеран срещу еврейската държава в рамките на шест месеца.

Още: Израел арестува 7 свои граждани за шпионаж в полза на Иран

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес