Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И САЩ започнаха тестове на ваксина срещу коронавирус (ВИДЕО и СНИМКИ)

18 март 2020, 11:40 часа

Националният институт за алергиите и инфекциозните заболявания в Сиатъл обяви, че започват клиничните изпитания с хора на ваксина срещу коронавируса (SARS-CoV2). Доброволците, участващи в експеримента, ще бъдат наблюдавани в течение на година, пише БГНЕС.

Реклама

Ваксината, която се казва мРНК-1273, се разработва от Националния институт за алергиите и инфекциозните заболявания на САЩ (NIAID) съвместно с биотехнологичната компания Moderna, базирана в Кеймбридж, щат Масачузетс.

Изследването е в първата си фаза на изпитване и има за цел да тества три различни дози от ваксината mRNA-1273. Те ще бъдат 25, 100 и 150 микрограма. Изследването ще оцени безопасността на ваксината и способността й да създава имунен отговор при пациентите, а също така ще бъде определена оптималната дозировка.

Първият доброволец е бил инжектиран в понеделник, 16 март, съобщава Forbes. За участието в теста са избрани 45 доброволци, на всеки от тях ще бъде поставена на два пъти ваксина с една и съща доза в интервал от 28 дни. Доброволците ще бъдат наблюдавани, за да оценят както безопасността, така и имуногенността на ваксината. Последното включва да се види колко добре ваксината стимулира имунния отговор към протеин на коронавирусната повърхност на SARS-CoV2.

Надежда от Италия - започват тестове на лекарството за коронавирус

Първият човек, който получи ваксината, е 43-годишната Дженифър Халер от Сиатъл, която каза в интервю за TIME: "Надявам се, че ще стигнем бързо до работеща ваксина и че можем да спасим живот, а хората да се върнат към живот възможно най-скоро".

Учените отбелязват, че клиничните изпитания през първата фаза, които ще се проведат във Вашингтонския научноизследователски институт за здравето в Сиатъл, е едва началото на продължителен процес на проверка на сигурността и ефективността на препарата.

"Намирането на безопасна и ефективна ваксина за предотвратяването на заразяването с коронавирус е неотложен приоритет на общественото здравеопазване", се казва в изявление на директора на NIAID Антъни Фаучи.

Бременност, раждане и коронавирус, какво трябва да знаете

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 18 март

 

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес