Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готвача на Путин иска Бахмут, за да заграби ценни ресурси, твърдят САЩ

06 януари 2023, 09:35 часа • 3621 прочитания

САЩ са на мнение, че основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин е заинтересован да поеме контрола върху солта и гипса от мините край украинския град Бахмут. Това заяви в четвъртък служител на Белия дом, цитиран от "Ройтерс".

В момента при Бахмут се водят най-тежките сражения на фронта, като наемниците на Готвача на Путин срещат яростна съпротива от украинските защитници. Самият Пригожин преди дни бе заснет да казва във видео пред вагнеровците, че всяка къща в града е крепост и имало стотици отбранителни линии.

ОЩЕ: Киев: Враговете стъпват по собствените си трупове, за да се придвижат към Бахмут

Има индикации, че паричните мотиви са в основата на "манията" на Русия и Пригожин по Бахмут, казва американският служител.

От Вашингтон и преди са обвинявали руските наемници, че експлоатират природните ресурси в Централноафриканската република, Мали, Судан и на други места, за да подпомогнат финансирането на войната на Москва в Украйна - обвинение, което Русия отхвърля.

Пригожин, който е санкциониран от западните държави за ролята си във "Вагнер", се сбогува в четвъртък с първите вербувани затворници, които изпълниха договорите си с ЧВК в Украйна, и ги призова да избягват изкушението да убиват и изнасилват жени.

От своите близо 50 000 наемници "Вагнер" има над 4100 убити и 10 000 ранени, включително над 1000 убити между края на ноември и началото на декември край Бахмут, твърди цитираният американски представител.

В края на миналия месец Белият дом съобщи, че групата "Вагнер" е приела доставка на оръжие от Северна Корея, за да подпомогне руските сили в Украйна, което е знак за разширяващата се роля на военната компания в конфликта.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес