Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Горски пожар на Хаваите взе жертви (ВИДЕО)

10 август 2023, 06:19 часа

Най-малко шестима души са загинали при горски пожар, който е опустошил град на Хаваите, съобщиха официални лица. Отчаяни жители скочиха в океана, за да се спасят от бързо разпространяващите се пламъци.

Реклама

Служители на бреговата охрана на САЩ извадиха от водата поне дузина души, докато службите за спешна помощ бяха затрупани от бедствието, което изглежда е избухнало почти без предупреждение.

ОЩЕ: Активизира се един от най-големите вулкани в света (ВИДЕО)

"С тъга трябва да съобщя, че беше потвърдено, че имаме шест смъртни случая. Все още сме в режим на издирване и спасяване и затова не знам какво ще се случи с този брой", заяви на пресконференция кметът на окръг Мауи Ричард Бисен.

Лейтенант-губернаторът Силвия Люк издаде декларация за извънредно положение и заяви пред CNN, че болничната система на остров Мауи "е претоварена с пациенти с изгаряния". "911 не работи. Мобилните услуги не работят. Телефонните услуги не работят", каза тя.

"Лахайна, туристически град с 12 000 жители в северозападния край на Мауи, лежи в руини. Голяма част от Лахайна на остров Мауи е разрушена и стотици местни семейства са разселени", каза губернаторът Джош Грийн.

Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват пламъци, които разкъсват сърцето на крайбрежния град и изпращат огромни кълба черен дим.

"Хората скачат във водата, за да избегнат огъня", заяви пред Hawaii News Now генерал-майорът от американската армия Кенет Хара, генерален адютант на щата.

Бреговата охрана съобщи, че "успешно е спасила 12 души от водите край Лахайна" и изпраща други плавателни съдове към Мауи.

Хара заяви, че силните ветрове са попречили на използването на хеликоптери за провеждане на спасителни операции или за борба с пожарите.

Пожарите са изгорили стотици акра и са били разпалвани от ветрове със скорост до 130 км в час. Десет държавни училища бяха затворени на остров Мауи, а щатските власти и Американският червен кръст отвориха спешни приюти за жителите.

Според уебсайта за проследяване на прекъсванията на електрозахранването повече от 14 000 души в Мауи са останали без ток.

ОЩЕ: Туристи могат да се окажат в капан при изригналия вулкан на Хаваите (ВИДЕО)

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес