Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европа и НАТО вече са взели мерки при победа на Тръмп: Говори Любомир Кючуков

16 октомври 2024, 15:45 часа • 2093 прочитания

Светът сякаш е притаил дъх и чака американските президентски избори, които ще се проведат на 5 ноември 2024 г. В 60-ите поред избори за президент на САЩ се състезават кандидатът на демократите Камала Харис и кандидатът на републиканците Доналд Тръмп.

Защо резултатът от американския вот е толкова важен и какво би означавал той за Европа и за България? По тези и други въпроси Actualno.com разговаря с Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи.

"Първо, резултатът е важен, защото САЩ са водещата страна в света. От тяхната политика зависи до голяма степен как оттук нататък ще се развиват процесите. Второ, защото този път има сериозно противопоставяне вътре в САЩ, което е идеологическо и показва голямо разделение на самото американско общество. В зависимост от това какви ще бъдат резултатите ще се определи по какъв път точно ще тръгне страната", коментира Кючуков. ОЩЕ: Тръмп с лека преднина пред Харис в колебаещите се щати

Последиците от американските избори за Европа

Дипломатът от кариерата каза и какво би означавало за Европа победа на Харис и съответно на Тръмп.

Според него персоната на бъдещия американски президент може би ще се отрази най-дълбоко именно върху трансатлантическата връзка.

"Между Тръмп и ЕС има натрупани доста противоречия и негативна енергия. Това е едно от двете полета, заедно с това на вътрешната политика, където има сериозни опасения от засилен реваншизъм от страна на Тръмп. В Европа и в НАТО вече вземат превантивни дългосрочни решения за подобно развитие. В ЕС отново се заговори за стратегическа автономност. НАТО взе решение за създаване на Център за координация на помощта за Украйна във Висбаден, Германия, в случай, че Тръмп дойде на власт (бел. ред. - тук идеята е, че НАТО като съюз, а не директно САЩ, координират доставките на оръжие за Украйна и Тръмп няма как с един указ да прекрати координацията, което щеше да може да направи, ако беше останало положението преди лятото на 2024 година). Евентуалното противопоставяне на Вашингтон и Брюксел вероятно ще бъде по-силно, отколкото при предишното президентство на Тръмп, което може да отвори нови линии на противопоставяне вътре в ЕС и НАТО, доколкото част от Източна Европа, плюс Великобритания в рамките на НАТО гледат към Вашингтон, а не към Брюксел, когато става дума за сигурност, а и в по-широк икономически и политически план", коментира Кючуков. ОЩЕ: Ако спечели изборите: Тръмп обмисля "ужасни" мита

"По отношение на Харис може да се очаква, че при нейно президентство ще има приемственост и сътрудничество между двете страни на Атлантика", смята Кючуков.

Той отбеляза обаче, че не бива да подценяваме институционалната дълбочина на американската външна политика, чиято цел винаги е била световно лидерство.

Според него ще има еволюция в американската политика след изборите, но тя е генерирана от по-дълбоки процеси, които вече са в ход.

Войната в Украйна

Любомир Кючуков обърна внимание и дали ще има ли радикални промени по отношение на войната в Украйна след вота в САЩ. ОЩЕ: Путин ще изяде Тръмп за обяд: Права ли е Камала Харис?

"Независимо кой ще спечели изборите, вече в САЩ, а и в Европа все по-често се задава въпросът как свършва тази война. Още повече, че динамиката на военните действия в последните месеци не е в полза на Украйна. На преден план все по-често излиза въпросът за цената. За съжаление в доста по-циничния му вариант – цената като пари, а не като човешки жертви. Именно това бе причината американската помощ за Украйна да бъде блокирана за половин година в Конгреса миналата година. Това е една от причините за възхода на крайната популистка десница в Европа, бих казал и на Тръмп. Тези политически формации не са антивоенни, повечето от тях не са и проруски, те се борят не срещу войната, а се възползват от нейните последици. Именно защото са националистически те се противопоставят на отделянето на огромен финансов и икономически ресурс в подкрепа на Украйна, а не аз национално развитие на техните държави. В момента етапът може да се характеризира във формулата "към преговори чрез ескалация". Тя се съдържа и в предложенията на украинския президент Зеленски, който каза, че трябва да бъде заставена Русия да седне на масата на преговорите", коментира още бившият дипломат. ОЩЕ: "Тръмп ще разтърси САЩ": Обама агитира за Камала Харис в Пенсилвания

България, изборите в САЩ и "посолствата"

"Двустранните отношения, независимо от това кой ще спечели и в България, и в САЩ, ще останат на достатъчно високо стратегическо партньорско ниво. Разбира се, те биха се повлияли впослествие вторично, в рамките на отношенията в НАТО, в случай, че Тръмп спечели. България ще бъде част от Европа, която би реагирала на едно ново президентство на Тръмп", каза Кючуков.

Той коментира и твърденията на някои проруски партии у нас за ролята на САЩ в България. 

"В България често търсим причината за собствените си проблеми във външни фактори. Безспорно както всички правителства, така и българското, се съобразяват с ангажиментите си в съюзите, в които участват, както и с позициите на своите партньори, включително и на САЩ, като най-влиятелна сила в света. Същевременно на партийно ниво, с цел придаване допълнителна тежест и външно легитимиране на собствените си позиции, някои партии предпочитат да консултират и публично да обявяват подкрепата на чужди посолства. Това от своя страна служи на техните опоненти да търсят вината в Посолството или в посолствата. И в двата случая зад това се крие собствената ни неспособност да се обединим, да се консолидираме като държава и да намерим своя път за изход от тази политическа криза, на която сме свидетели, както и своето по-активно присъствие на международното поле, съобразено с националните интереси", смята бившият дипломат. ОЩЕ: САЩ държат под око ситуацията в Северна Македония: Задава ли се етнически конфликт?

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес