Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дрога в океана: Откриха кокаин в акули край бреговете на Бразилия

23 юли 2024, 16:09 часа • 1191 прочитания

Акули, обитаващи водите край Бразилия, са дали положителна проба за кокаин, предаде BBC.

Морски биолози тествали 13 бразилски остроноси акули, взети от бреговете близо до Рио де Жанейро, и откриха високи нива на кокаин в мускулите и в черните им дробове.

Изследователите отдавна предполагат, че морският живот може да бъде повлиян от наркотици, изхвърлени във водата от контрабандисти като тоновете кокаин, открити около Флорида, Южна и Централна Америка.

Проучването на фондация "Освалдо Круз" в Бразилия откри доказателства, че акулите всъщност са засегнати от дрогата, замърсяваща океана.

Още: Смъртоносните нападения на акули са се удвоили през 2023 г.

Учените са направили дисекция на 13 диви бразилски остроноси акули, които били закупени от малки риболовни кораби. Рибите от този вид прекарват целия си живот в крайбрежни води и следователно е най-вероятно да бъдат засегнати от замърсяване.

Всичките 13 акули са били положителни за кокаин с концентрация до 100 пъти по-висока от докладваната по-рано за други водни обитатели, установиха учените.

Това е първото проучване, което открива наличието на кокаин в свободно отглеждани акули и установява, че наркотикът е по-разпространен в мускулната тъкан, отколкото в черния дроб на акулите.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес