Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Доналд Тръмп иска да върне страната ни назад": Камала Харис с ударно начало на кампанията (ВИДЕО)

24 юли 2024, 00:36 часа • 2284 прочитания

Камала Харис атакува Доналд Тръмп по време на първия си предизборен митинг, откакто замени президента Джо Байдън като кандидат за президент на Демократическата партия. Проучване на общественото мнение на Ройтерс/Ипсос показа, че тя води с минимална преднина пред Тръмп, кандидата на републиканците.

Още: "Хищник, който злоупотребява с жени": Камала Харис започна кампанията си с атака по Тръмп

В 17-минутна реч Харис агресивно нападна уязвимостта на Тръмп, сравнявайки нейното минало като бивш прокурор с неговото досие като осъден. „В тази кампания ви обещавам, че с гордост ще поставя моето досие срещу неговото във всеки един ден от седмицата“, каза тя пред няколкохилядна тълпа в гимназията West Allis Central в предградие на Милуоки в Уисконсин, решаващ щат за битката на изборите на 5 ноември.

Приоритетите на Камала Харис

Харис изреди списък с либерални приоритети, като каза, че ако бъде избрана, ще действа за разширяване на достъпа до аборти, ще улесни достъпа на работниците до профсъюзите и ще се справи с насилието с оръжие, очертавайки рязък контраст с Тръмп. Тя подчерта ангажимента си към правата на жените - проблем, който измъчва републиканците, откакто Върховният съд на САЩ - управляван от трима назначени от Тръмп съдии - премахна общонационалното право на аборт през 2022 г.

Още: След отрицателен тест за COVID-19: Джо Байдън се завръща в Белия дом

„Доналд Тръмп иска да върне страната ни назад“, каза тя пред аплодиращата тълпа от няколко хиляди в централната гимназия West Allis в предградие на Милуоки в Уисконсин. "Искаме ли да живеем в страна на свобода, състрадание и върховенство на закона, или в страна на хаос, страх и омраза?“, попита тя.

Шумният митинг беше в забележителен контраст спрямо по-малките, по-приглушени събития, организирани от Байдън, подчертавайки надеждата на демократите, че 59-годишната Харис може да съживи кампанията в застой при 81-годишния Байдън.

Какви са нагласите?

Харис води пред Тръмп с 44% на 42% сред регистрираните избиратели в националното проучване на Ройтерс/Ипсос, проведено в понеделник и вторник, след като Байдън се отказа от участие в конкурса в неделя и подкрепи Харис за свой наследник.

Според предишни проучвания, проведени преди оттеглянето на Байдън, Харис и Тръмп имаха равен дял от 44% преди седмица, а в началото на месеца Тръмп я изпревари с един процентен пункт. И в трите случая разликата е в рамките на 3-процентовата грешка на проучването, но резултатите биха могли да сигнализират за известно ограничено движение в посока на демократите - и може да подскажат, че издигането на Харис начело на листата е притъпило инерцията, която Тръмп може да е набрал от Националния конгрес на републиканците миналата седмица, също в Милуоки.

Още: "Семейство Симпсън" с предсказание и за Камала Харис като президент (СНИМКИ+ВИДЕО)

Харис бързо затвърди подкрепата на партията си, след като 81-годишният Байдън се отказа от кампанията си за преизбиране под натиска на членове на партията си, които се притесняваха за способността му да победи Тръмп или да изкара още един четиригодишен мандат.

В понеделник вечерта тя приключи с номинацията, като спечели обещанията на мнозинството от делегатите, които на партийния конгрес следващия месец ще определят кандидата, съобщиха от кампанията. Повечето законодатели от Демократическата партия застанаха зад кандидатурата ѝ, включително лидерите на партията в Сената и Камарата на представителите Чък Шумър и Хаким Джефрис, които подкрепиха Харис във вторник на съвместна пресконференция.

Още: Камала Харис - новата боксова круша за руската пропаганда

Неофициално проучване на делегатите, проведено от Асошиейтед прес, показа, че Харис има повече от 2500 делегати, което е доста над необходимите 1976 делегати за номинацията. Делегатите все още могат да променят мнението си, но никой друг не получи гласове в анкетата на АП; 54 делегати заявиха, че не са решили.

Възходът на Харис драматично променя изборите, в които много избиратели не бяха доволни от възможностите си. Обременен от притеснения, включващи здравословното му състояние и продължаващите високи цени, които свиват семейните финанси на американците, Байдън губеше позиции срещу Тръмп в проучванията на общественото мнение, особено в конкурентните щати, които вероятно ще решат изборите, включително Уисконсин и щатите от слънчевия пояс - Аризона и Невада.

Събитието в Уисконсин предостави още една възможност на Харис, първата чернокожа жена и американка от азиатски произход, която заема поста вицепрезидент, да рестартира кампанията на демократите. Харис събира средства за кампанията си. В понеделник кампанията й съобщи, че от неделя насам е събрала 100 млн. долара, което надхвърля 95-те млн. долара, с които разполагаше кампанията на Байдън в края на юни.

Още: Кандидатът за президент на демократите в САЩ става ясен в началото на август

Макар че вълна от висши демократи се нареди зад Харис, във вторник групата за расова справедливост Black Lives Matter оспори бързия ход на партията. Тя призова за провеждане на национални виртуални предварителни избори преди Националната конвенция на Демократическата партия в Чикаго от 19 до 22 август, на която партията официално ще номинира своя кандидат.

„Призоваваме Комисията по правилата да създаде процес, който да позволява публично участие в процеса на номиниране, а не само номиниране от партийните делегати“, се казва в изявление на Black Lives Matter.

Още: Камала Харис си осигури необходимия брой делегати, за да стане кандидат за президент

Байдън заяви в социалната мрежа X, че в сряда вечерта ще произнесе реч от Овалния кабинет, в която ще обясни решението си да прекрати кампанията си. Той се върна във Вашингтон на 23 юли, след като беше прекарал няколко дни в изолация у дома с COVID-19. Тестовете на президента са отрицателни и той вече няма симптоми, заяви във вторник лекарят на Белия дом в писмо.

Още: Джо Байдън зове демократите да подкрепят Камала Харис

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес