Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Данъчен агент от САЩ твърди, че знае за нередности при разследването на Хънтър Байдън

21 април 2023, 10:07 часа • 11995 прочитания
Реклама

Специален данъчен агент на САЩ твърди, че разполага с информация за това как криминалното разследване срещу сина на американския президент Джо Байдън - Хънтър - е било възпрепятствано от "политически съображения". Изявлението бе направено от адвоката на неназования агент.

Адвокатът казва, че клиентът му търси защита от Конгреса на САЩ, за да говори за сигналите за нередности. Добавя, че агентът твърди, че "преференциалното третиране и политиката неправомерно заразяват решенията" в разследването.

Служител на Белия дом обаче отрича Байдън да се е намесвал в разследването на сина му, пише BBC.

Републиканците в Конгреса разследват дали Хънтър Байдън неправомерно е използвал семейни връзки в бизнес делата си. Синът на Джо Байдън е част от т.нар. "Украинска афера" в качеството си на бивш член на борда на украинската газова компания "Бурисма". Тази афера доведе до процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп, оказала се в крайна сметка неуспешна. Федералните агенти смятат, че са налице достатъчно доказателства за повдигане на обвинения срещу Хънтър Байдън за данъчни престъпления, но засега няма конкретни действия.

ОЩЕ: Разследването срещу Хънтър Байдън по "Украинската афера": От ФБР изтекоха нови подробности.

Всичко започна през 2020 г., когато украинският депутат Андрей Деркач публикува аудиозапис от 2015-2016, в който се предполага, че се чуват гласовете на Джо Байдън (тогава вицепрезидент при Барак Обама) и предишния украински президент Петро Порошенко. Твърдеше се, че заедно с държавния секретар Джон Кери те обсъждат предложение на Байдън за 1 млрд. долара помощ за Украйна при оставката на главния прокурор на страната Виктор Шокин. Шокин разследваше дейността на най-голямата украинска частна нефтогазова компания "Бурисма". Хънтър Байдън беше в Съвета на директорите на компанията от 2014 година до изтичането на мандата му през 2019 година, като според информацията е получавал по 50 хил. долара месечно, без дори да притежава нужното образование и опит за сектора.

В крайна сметка Шокин не довърши разследването, беше назначен нов главен прокурор, а месеци по-късно САЩ одобри 1 млрд. долара за Украйна. Тръмп искаше украинците да разследват Хънтър Байдън в навечерието на кампанията за президентските избори.

Малко преди изборите – през октомври 2020 г., в. „Ню Йорк Пост“ публикува статия за лаптоп MacBook Pro, като според тях той е бил собственост на Хънтър Байдън. Според информацията на него имало 129 000 имейла и други материали, компрометиращи Джо Байдън и показващи, че той не е бягал от корупционни практики спрямо Украйна. Изданието обаче така и не предостави нужните доказателства, които се крепяха единствено на разказ на едно лице - собственик на компютърен сервиз в Уилмингтън, Делауеър, където мъж, представил се за Хънтър Байдън, оставил съответното устройство. Адвокатът на Тръмп - Руди Джулиани - призна, че е предал копие от твърдия диск на компютъра на "Ню Йорк Пост" малко преди президентските избори през 2020 г.

ОЩЕ: Хънтър Байдън иска разследване срещу съюзници на Тръмп за кражба на данни

Сега Марк Лайтъл - адвокатът, представляващ служителя на данъчната агенция Internal Revenue Service (IRS), написа писмо до двупартийна група законодатели в САЩ. Той заяви, че представлява "професионален специален агент на IRS, отговарящ за криминалните престъпления, който от началото на 2020 г. наблюдава продължаващото и чувствително разследване по високопрофилна, противоречива тема". Служителят е готов да "противоречи на клетвените показания пред Конгреса на високопоставен политически служител" и да разкрие "явни конфликти на интереси", се посочва в писмото.

"Клиентът ми иска да излезе пред Конгреса", заяви Лайтъл пред CBS News. "Той е готов да бъде разпитан за това, което знае и което е преживял, при съответната правна защита".

Адвокатът на Байдън заяви пред NBC News, че агентът на IRS изглежда е "извършил престъпление". "За агента на IRS е престъпление да разкрие неправомерно информация за текущо данъчно разследване", заяви Крис Кларк.

През октомври американски източник заяви пред репортери, че ФБР е събрало достатъчно доказателства, за да обвини Хънтър Байдън в данъчни престъпления, датиращи поне от 2019 г. Федералното голямо жури в Делауеър, ръководено от избрания от Тръмп главен прокурор на щата, проучва данъците и работата на Хънтър Байдън в чужбина от 2018 г. насам. Миналия месец главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд заяви на изслушване в Сената, че няма да се намесва в разследването. Президентът Байдън заяви, че никога не е разговарял със сина си за неговите бизнес дела.

В четвъртък говорителят на Белия дом Иън Самс заяви, че Джо Байдън е обещал да позволи разследването на сина му да се проведе "без каквато и да е политическа намеса от страна на Белия дом". "Той спази този ангажимент", добави Самс.

ОЩЕ: Бивш украински прокурор не изключи намеса на Байдън в опита му за отравяне

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес