Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да лежиш 37 години в затвора, а да си невинен: Историята на Робърт Дюбоа (ВИДЕО)

12 октомври 2024, 08:00 часа • 1321 прочитания

Робърт Дюбоа от Флорида излежава 37 години в затвора по обвинение в изнасилване и убийство, случили се през 1983 г. - престъпления, които той не е извършил. През февруари тази година той бе освободен, след като бе доказано, че не е извършителят.

Но как се стига до подобна смазваща присъда и как се допуска такава ужасна грешка, която съсипва целия живот на един човек? Следва историята на Робърт Дюбоа.

Още: 30 години затвор за ветеран от ЦРУ, дрогирал и сексуално насилвал жени

Престъплението

През 1983 г. Барбара Грамс е изнасилена и пребита до смърт, докато се прибира от ресторанта в Тампа, в който работи. Медицински оглед установява ухапване по тялото ѝ, което кара полицаите да вземат отливки на захапките на мъже от района, сред които е и Робърт Дюбоа. Зъбните отливки са направени от восък.

Зъболекар, привлечен към разследването, установява, че ухапването е направено именно от Дюбоа, въпреки че той не е познавал Барбара Грамс, а само често е пребивавал в района, в който е намерено тялото ѝ.

Когато е на 18 години, Робърт Дюбоа получава смъртна присъда за убийството на 19-годишната Грамс. По-късно обаче присъдата му е заменена с доживотен затвор.

На 18 години животът спира

ДНК тест, който в началото на 80-те години не се приема като доказателство, показва, че престъплението е извършено от други двама души. Чак през 2020 г. този факт е взет предвид и започва процес по доказването на невинността на Робърт Дюбоа и неговото освобождаване. Веднага след като се оказва на свобода през 2024 г., злощастно лежалият в затвора 37 години мъж веднага съди общинската служба в Тампа, разследващите полицаи по случая и зъболекаря, който заявява, че захапката на Дюбоа съответства с белега от ухапване по жертвата.

В градския съвет на Тампа се провежда гласуване, чрез което е прието на Робърт Дюбоа да бъдат изплатени 14 млн. долара като компенсация за грешната присъда. Изразявайки съжаление за получилото се недоразумение, от градската управа заявяват, че това е най-малкото, което могат да направят за мъжа.

"Това беше огромна грешка. Надявам се и се моля тази компенсация да му донесе поне малко комфорт", казва през февруари тогава член на градския съвет пред Асошиейтед прес.

Самият Дюбоа пък заявява, че с парите смята да си купи къща, но ще продължи и да работи. "За мен това означава, че най-после всичко приключи. Радвам се, че няма да ми се налага да прекарвам повече години в преследването на тази моя цел. Пари, къщи, коли - нищо от това не може да възстанови всичко, което изгубих. Не съм ядосан за нищо. Не искам да си губя времето със сръдни и самосъжаление."

Обезщетението му ще се изплати по следния начин - 9 милиона през 2024 г., 3 милиона през 2025 г. и 2 милиона през 2026 г.

Още: Карал пиян: Осъдиха Джъстин Тимбърлейк на общественополезен труд

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес