Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блинкен: Украйна ще може да устои, дори ако Тръмп ограничи помощта на САЩ

20 юли 2024, 15:00 часа • 4435 прочитания

Украйна ще е в състояние да удържи (буквално "да стои на собствените си крака" във военно отношение) с помощта на останалите си западни съюзници, дори и без подкрепата на САЩ. Това каза държавният секретар Антъни Блинкен в петък, 19 юли, на форума, посветен на сигурността, в Аспен.

Той отбеляза, че повече от 20 други държави са обещали да запазят военната си и финансова подкрепа за Киев, дори ако САЩ оттегли помощта си при нов президент, пише AP.

Още: Тръмп говори със Зеленски и пак сложи аурата на Ангел на мира

Така вероятно за първи път досега държавният секретар директно коментира възможността бившият президент Доналд Тръмп да спечели изборите през ноември и да се откаже от поетите ангажименти към Украйна. САЩ, при президента Джо Байдън, бяха най-важният поддръжник на Киев в отприщената от руския диктатор Путин война, която продължава вече 28 месеца.

Още: Зеленски към Стармър: Покажете лидерство, позволете да стреляме с ракети Storm Shadow по Русия (ВИДЕО)

Блинкен подчерта, че при всички положения новата американска администрация ще трябва да вземе предвид силната двупартийна подкрепа за Украйна в Конгреса. Новата администрация може да следва своя собствена политика, добави той, но не бива да се забравя, че САЩ имат подписано двустранно споразумение за сигурност с Украйна.

Още: Германия възнамерява да намали двойно военната помощ за Украйна през 2025 г.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес