Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безгрешен досега в прогнозите си професор предрече победа на Камала Харис

31 юли 2024, 00:41 часа • 3072 прочитания

Камала Харис ще победи Доналд Тръмп на вота на 5 ноември. Тази прогноза направи американският професор Алън Лихтман, който от 40 г. предсказва без грешка резултатите от президентските избори в САЩ, съобщи в. “Дейли мейл”.

Проф. Лихтман, известен като Нострадамус на президентските избори, първо през април предрече победа на Тръмп. Тогава обаче републиканецът бе изправен пред битка за Белия дом с настоящия държавен глава Джо Байдън, който реши да отстъпи мястото си на вицепрезидентката си Камала Харис след сериозен натиск от влиятелни политически фигури.

Още: Кандидатът за вицепрезидент на Камала Харис става ясен до дни

Сега Лихтман актуализира своя сложен модел на изчисления кой ще спечели и този път - едва 100 дни преди изборите - заложи на демократката. Тя може да стане първата жена президент в американската история. Официалната си прогноза професорът обеща да разкрие през следващия месец, но каза, че много фактори клонят по-скоро към Харис, а не към Тръмп.

“Не съм направил окончателна прогноза. Планирам това да се случи през август след конгреса на Демократическата партия”, обяви Лихтман. Събитието ще се проведе между 19 и 22 август. Професорът добави, че много неща трябва да се объркат, за да загубят демократите. “Може да се случи, но ще последват големи промени”, заключи той.

Още: Доналд Тръмп вече не е категоричен дали ще се изправи на дебат срещу Камала Харис: Страх или стратегия?

Моделът на професора измерва общо 13 фактора, които той нарича също “ключове” към победата. Чрез него анализаторът измерва факторите срещу партията, която в момента е в Белия дом, в случая това са демократите. Харис има предимство на първо място, защото получи подкрепата на демократите бързо - без да има конкуренция за издигането на кандидатурата си. От друга страна, заплахата от трети страни също е малка, тъй като в САЩ има само две водещи партии.

Важен фактор е също, че икономиката в краткосрочен и в дългосрочен план би останала силна под нейно управление. Това е така, тъй като тя не предлага конкретна промяна в курса на Джо Байдън, а поскоро продължава неговата идеология. Не на последно място - за разлика от Тръмп Харис около нея няма скандали. Тези фактори обаче не са решаващи. Според професора именно това прави крайния резултат неясен, а надпреварата е отворена. На този фон, докато Байдън все още е на власт, той притисна Върховния съд за ключови изменения в Конституцията на САЩ. Лидерът поиска да бъде отменено решение от 1 юли, според което Доналд Тръмп и други бивши президенти получиха имунитет за наказателно преследване. Настоя и за друга промяна - да се въведе мандат от 18 г. за членовете на Върховния съд, а не съдиите да бъдат назначавани до живот.

Още: Камала Харис президент: Какви ще са тогава САЩ и светът?

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес