Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън с мащабни мерки за забрана на мигрантите да получат убежище на границата

04 юни 2024, 20:53 часа
Реклама

Мигрантите, заловени незаконно да пресичат границата между САЩ и Мексико, може да бъдат лишени от възможността да поискат убежище и бързо да бъдат депортирани или върнати обратно в Мексико.

Това ще бъде въведено съгласно новите ограничения, обявени във вторник, които са част от мащабните усилия на президента на САЩ Джо Байдън, предаде Ройтерс.

Новите мерки ще влязат в сила незабавно и ще имат изключения за непридружени деца, хора, които са изправени пред сериозни медицински заплахи или заплахи за безопасността и жертви на трафик, каза високопоставен служител по време на разговор с репортери.

Мерките не са постоянни

Демократът Байдън втвърди подхода си към граничната сигурност, тъй като имиграцията се очертава като основен проблем за американците в навечерието на изборите на 5 ноември, когато той ще се изправи срещу републиканеца Доналд Тръмп.

Новите ограничения за убежище не са постоянни, поясняват от президентската администрация. Те се активират, когато средният дневен брой арести на границата надхвърли 2500 за седмица и ще бъдат спрени, когато арестите паднат под 1500 на ден. Още: САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Възпиращите мерки "значително ще увеличат последствията за онези, които преминават незаконно южната граница", посочва служителят от администрацията на Байдън.

Въпросителни около прилагането

Ключови оперативни въпроси за това как ще се прилагат новите мерки обаче остават неясни, включително как администрацията бързо ще депортира мигранти от далечни и несътрудничещи страни и колко немексикански мигранти ще приеме Мексико при новия режим на прилагане.

Байдън встъпи в длъжност през 2021 г., обещавайки да промени някои от ограничителните имиграционни политики на Тръмп, но се сблъска с рекордни нива на мигранти, заловени да преминават нелегално - тенденция, която напрегна граничните власти на САЩ и градовете, приемащи новопристигащи.

Тръмп критикува Байдън, че се е отметнал от обещанията си и обещава широкообхватни репресии, ако бъде преизбран. Още: Тръмп сравни администрацията на Байдън с Гестапо

Очаква се новите ограничения да предизвикат правни предизвикателства от страна на групи за защита на имигранти и граждански права. Те вече критикуваха Байдън за водене на политики, сходни с тези на Тръмп, и за отстъпване от правните задължения на САЩ към търсещите убежище.

Бездействието на Конгреса

Байдън настоява безуспешно в продължение на месеци за приемане на законопроект на Сената, който ще засили сигурността на границите. Законопроектът беше изготвен от двупартийна група сенатори, но републиканците го отхвърлиха, след като Тръмп мина в опозиция.

„Законодателството все още е единственият начин за постоянно решаване на граничната сигурност и имиграционната реформа“, заяви заместник-прессекретарят на Белия дом Андрю Бейтс във вторник.

Броят на мигрантите, заловени да пресичат нелегално границата между САЩ и Мексико, спадна през последните месеци - тенденция, която американските служители отчасти отдават на засиленото мексиканско правоприлагане. Още: Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Граничните ограничения на Байдън могат да притиснат новия президент на Мексико Клаудия Шейнбаум да ограничи незаконното преминаване на границата.

Какво реално ще се предприеме

Съгласно новите мерки мигрантите, които демонстрират страх да не бъдат върнати в родните си страни, ще бъдат проверявани за други видове хуманитарна закрила, но могат да бъдат депортирани, ако им бъде отказана, каза служителят на Байдън пред репортери. Тези, които бъдат отстранени, ще бъдат изправени пред поне петгодишна забрана за повторно влизане и потенциално наказателно преследване.

„Тези стъпки ще укрепят системата за предоставяне на убежище, предотвратявайки нейното претоварване и подкрепа от онези, които нямат законни претенции“, обясняват хората от президентската администрация. Тя предприе редица стъпки през последната година, за да затегне процеса на предоставяне на убежище, включително издаване на регламент през май 2023 г., който повиши стандарта за първоначална молба за убежище, припомня още Ройтерс.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес