Байдън и Тръмп с взаимни обвинения по време на президентския дебат (ВИДЕО)

3286
Байдън и Тръмп с взаимни обвинения по време на президентския дебат (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images; колаж: Actualno

Президентът на САЩ Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп си разменяха лични нападки докато се опитваха да отговарят на въпросите на модераторите. Главните точки до момента: Слабото представяне на Байдън в дебата засенчи лъжите и неточностите на Тръмп: Business Insider

Икономика

Байдън напомни, че преди него управляваше Тръмп - и какво е било наследството, с думите, че икономиката е била в свободно падане, Ковид е убил много хора, а Тръмп просто е съветвал да си инжектираш белина, за да се спасиш от вируса. Имахме 50% безработица - създадохме 50 000 нови работни места, посочи той и обвини Тръмп, че е загубил повече работни места, отколкото е създал, от времето на Хувър насам.

Тръмп заяви, че ръстът на работните места по време на председателството на Байдън е "възвръщане" след блокирането на пандемията. Но спечелените работни места не са всички "отскочили" позиции - не всички хора просто са се върнали на предишните си длъжности, предаде БГНЕС. Експрезидентът на САЩ определи икономиката по свое време като "най-страхотната в света" и обвини Байдън, че при Ковид е създал бъркотия със задължителните мерки срещу коронавируса, като например ваксинацията: От 11 май САЩ премахва задължителната ваксинация срещу COVID-19 за за пристигащите в страната

Кандидатите си размениха обвинения по отношение на инфлацията, като Байдън заяви, че инфлацията е наследство от Тръмп. В отговор Тръмп заяви, че Байдън е наследил "почти никаква инфлация", че инфлацията е "експлодирала" по времето на Байдън (на 14-тия месец) заради неадекватно харчене. Тръмп защити и намерението си да наложи 10% мито за всички внос в САЩ - това нямало да доведе до инфлационен скок в Щатите, щяло само да попълни американския бюджет и "държави като Китай" да плащат.

Социално осигуряване

Байдън заяви, че ще "накара най-богатите да започнат да плащат справедливия си дял", за да запази платежоспособността на социалното осигуряване - и че Тръмп подарил над 2 трилиона долара на най-богатите с намаляване на данъците за тях. Сегашният американски президент заяви, че няма да повишава разходите за социално осигуряване за всеки, който печели по-малко от 400 000 долара годишно. "След това започвам да карам най-богатите да започнат да плащат справедливия си дял, като увеличавам от 1% нагоре, за да мога да гарантирам програмата за цял живот", каза Байдън.

Тръмп защити отново визията си, че данъците за най-богатите трябва да са по-малки, тъй като това ще раздвижи американската икономика. Той посочи, че по негово време корпоративният данък е намален до 21% от 39% и компаниите почнали да връщат инвестициите си на американска територия - с по-малко данъци получихме много повече като оборот. Тръмп обвини Байдън, че с неговото управление се съсипват медицинските осигуровки, защото администрацията на Байдън допуска неконтролируем имиграционен поток в САЩ и тези хора получавали медицински осигуровки по Medicare, което съсипвало системата.

Съдебни дела

Байдън повдигна въпроса за присъдите на Тръмп за криминални престъпления. "Единственият човек на тази сцена, който е осъден за тежко престъпление, е този човек, когото гледам в момента", каза Байдън на Тръмп. Байдън сравни морала на предшественика си с "улична котка".

Демокрация

Запитан за действията и бездействията си на 6 януари, 2021 година (Капитолия), Тръмп се опита да отклони въпроса и след това каза: "Видях - на практика нямах какво да правя. Помолиха ме да отида да произнеса реч".

Имиграция

По въпроса за границата Байдън изтъкна двупартийната сделка за границата, която той договори и която беше провалена в Сената. Той също така нарече политиката на Тръмп за разделяне на семействата. Тръмп повтори твърденията, с които обвинява имиграционната политика на Байдън за насилствената престъпност в САЩ. Експрезидентът на САЩ настоя, че Байдън отворил американските граници за всички без никакво законодателство и пречки, че "всеки щат сега е граница" и че идвали чужденци (конкретен пример с мюсюлмани), които убивали американците. "Ще ни съсипят страната - те (идващите отвън) живеят в луксозни хотели като в Ню Йорк", каза Тръмп, без да отговори на директен въпрос ще депортира ли всички мигранти без документи в САЩ, дори ако става въпрос за хора с работа, плащащи данъци и хора, чиито съпрузи са американски граждани - и ако ги депортира, как точно ще стане.

Външна политика

Тръмп нарече изтеглянето на войските на Байдън от Афганистан "най-срамният ден в историята на живота на нашата страна".

Тръмп не отговори директно дали би подкрепил създаването на независима палестинска държава, за да се сложи край на войната между Израел и Хамас в Газа. Междувременно Байдън изтъкна подкрепеното от него предложение за размяна на заложници, държани в Газа, в замяна на освобождаване на палестински затворници и продължаване на "прекратяването на огъня с допълнителни условия".

Тръмп заяви, че условията, които руският диктатор Владимир Путин е предложил за прекратяване на руската война в Украйна, са "неприемливи". И обвини Байдън, че заради неговите глупави решения Украйна загубила "градове с хилядолетни златни куполи", като заяви, че докато той бил президент, Путин не е отнел на никого никаква земя и нямало да го направи, ако е президент - по времето на Барак Обама и Джо Байдън обаче станало обратното. А Байдън посочи, че Путин иска възстановяване на СССР и че ако Киев падне, вървим към Трета световна война:

Абортите

Тръмп заяви, че ако бъде избран, няма да блокира достъпа до медикаменти за аборт, като повтори позицията си, че правилата за абортите трябва да се решават от щатите (на ниво щатска, не федерална власт). Байдън отвърна на удара, заявявайки, че да се оставят абортите на преценката на щатите е като да се остави защитата на гражданските права на щатите.

Байдън нарече отмяната на решението по делото "Роу срещу Уейд" "ужасно нещо" и отвърна на твърденията на Тръмп, че знаковото дело позволява на лекарите да убиват бебета "в деветия месец", като каза: "Това просто не е вярно".

Още: Байдън подкрепя забраната на оръжие при случаи на домашно насилие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън с контраатака: Не дебатирам толкова добре, но умея да казвам истината!

МВФ дава над 2 млрд. долара за Украйна

САЩ дава още мощна военна помощ на Украйна

САЩ ликвидираха 7 дрона на хутите

Колумбийски журналист беше убит в размирен регион на страната

Тръмп не вярва, че Байдън ще се откаже от президентската надпревара

Eкипът на Байдън обяснява неуспеха му в дебата с "прекомерна подготовка"

Кремъл с опровержение: Путин не е ставал посред нощ, за да гледа дебата Байдън-Тръмп

Слабото представяне на Байдън в дебата засенчи лъжите и неточностите на Тръмп: Business Insider

NYT: Паника - демократите искат да сменят Байдън като кандидат за президент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com