Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

16 години в колония с максимален режим: Русия обяви присъдата на Еван Гершкович

19 юли 2024, 15:40 часа • 1191 прочитания

Свердловският областен съд осъди кореспондента на The Wall Street Journal Еван Гершкович на 16 години затвор в наказателна колония с максимален режим. Американският журналист беше обвинен в шпионаж (член 276 от руския Наказателен кодекс).

Прокуратурата поиска 18 години лишаване от свобода за репортера на WSJ.

Според разследването Гершкович, „по поръчка на ЦРУ“, е събрал класифицирана информация за дейността на отбранителното предприятие „Уралвагонзавод“ в Свердловска област на Русия през март 2023 г. Прокуратурата твърди, че журналистът „е спазвал внимателни конспиративни мерки“. Гершкович не признава вината си по делото.

Още: Лавров: Имаме неопровержими доказателства за вината на Еван Гершкович

Репортерът беше задържан в Екатеринбург през март 2023 г. Тогава руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) заяви, че се предполага, че той е събирал класифицирана информация за предприятие от руския военнопромишлен комплекс.

Снимка: Getty Images

Изслушване на свидетели

Съдът приключи процеса в две заседания, които се проведоха при закрити врата на 26 юни и 18 юли.

По време на второто съдебно заседание беше разпитан Вячеслав Вегнер, член на Законодателното събрание на Свердловска област. След задържането на Гершкович през март 2023 г. Вегнер заяви, че се е срещнал с журналиста по време на посещението му в Урал. По думите му - кореспондентът на WSJ се е интересувал от отношението на хората към ЧВК „Вагнер“, работата на „промишлените предприятия“ и „въпросите, свързани с подпомагането на населението в периода на специалната военна операция“ . Вегнер заяви, че Гершкович е искал да „интервюира различни хора, както ни наричат, патриоти“, предаде "Медуза".

Още: САЩ призоваха Русия да освободи Гершкович

По време на пътуването си из Екатеринбург Гершкович е бил придружаван от пиара Ярослав Ширшков.Той е един от първите, които съобщават за изчезването на журналиста (по-късно се оказва, че Гершкович е бил задържан). Пиарът каза, че репортерът на WSJ е планирал да пише за отношението на жителите на Урал към нахлуването на руската армия в Украйна и за нападките на основателя на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин срещу директора на Екатеринбургския исторически музей.

Скоро става известно, че самият Ширшков е бил задържан по дело за оправдаване на тероризъм. През февруари 2024 г. пиарът е осъден на две години затвор, след като е признат за виновен в оправдаване на тероризма заради публикацията си в канал в Telegram в деня на смъртта на „военния кореспондент“ Владлен Татарски.

Обсъждаше се размяна на затворници

Журналисти от цял свят многократно са настоявали Гершкович да бъде освободен. Американските власти заявиха, че продължават да работят за завръщането на журналиста в родината му.

Още: САЩ и Кремъл преговарят за освобождаване на американски журналист, Путин с условие

На 17 юли руският външен министър Сергей Лавров потвърди, че въпросът за размяната на Гершкович се обсъжда на ниво разузнавателни служби.

И издирваният от съда в Хага руски диктатор Владимир Путин спомена за евентуално освобождаване на журналиста, ако САЩ направят „насрещен ход“, което предполага потенциална размяна.

По време на интервюто на Путин с американския ТВ водещ Тъкър Карлсън диктаторът няколко пъти бе попитан за възможността за размяна на Гершкович. Путин не даде директен отговор, но след това каза, че „не изключва“ завръщането на репортера в САЩ, и заговори за „човек, който излежава присъда в съюзник на Съединените щати“ и който „по патриотични причини ликвидира бандит в една от европейските столици“. Най-вероятно диктаторът е говорил за Вадим Красиков, който излежава присъда в Германия за убийството на бившия чеченски полеви командир и грузински гражданин Зелимхан Хангошвили.

Още: Американски войник е задържан в Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес