Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неврологичен проблем при доброволец спря изпитанията на китайска ваксина в Перу

12 декември 2020, 12:55 часа • 4694 прочитания

Перу временно спря клиничните изпитания на ваксината за коронавирус, произведена от китайския гигант Sinopharm, след като откри неврологични проблеми при един от доброволците, съобщи БГНЕС.

От Националният здравен институт заявиха, че са решили да прекъснат процеса, след като доброволец е получил затруднения с движението на ръцете си, съобщават местните медии.

„Преди няколко дни сигнализирахме, както се изисква от нас, на регулаторните органи, че един от нашите участници (в опити) е проявил неврологични симптоми, които биха могли да съответстват на състояние, наречено Синдром на Гилен-Баре“, каза главният изследовател Герман Малага в коментар пред медии. Синдромът на Гилен-Баре е рядко и незаразно разстройство, което засяга движението на ръцете и краката. Перу обяви временна извънредна здравна ситуация в пет региона през юни след множество случаи.

През 70-те години на миналия век кампания за ваксиниране на американци срещу предполагаемо опустошителния щам на свинския грип беше спряна, след като около 450 от ваксинираните развиха синдрома, който също може да причиняти парализа.

Клиничните изпитания в Перу за ваксината на Sinopharm трябваше да приключат тази седмица след тестове върху около 12 000 души. Ако са успешни - което няма да стане известно до средата на 2021 г. – се очаква правителството на Перу да закупи до 20 милиона дози, за да ваксинира две трети от населението си.

Перу има едно от най-високите нива на смъртност на глава от населението от вируса, който към петък е причинил 36 499 смъртни случая и 979 111 инфекции.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес