Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жертвите в Мали се увеличиха, всички заложници са освободени*

20 ноември 2015, 17:50 часа

18 души са загинали при атаката срещу хотел Radisson Blue в столицата на Мали Бамако. Сред убитите има белгийски гражданин, съобщава AFP. Белгиецът е работил за валонския парламент, един от самоуправляващите се региони в Белгия, предаде Reuters.

Реклама

Според френската новинарска агенция нападателите вече не държат нито един заложник. Изявлението е направено от малийския министър на сигурността Салиф Траоре.

Двамата въоръжени нападатели са мъртви, съобщи още AFP.

BBC информира, че малийски журналист е разказал подробно какво се е случило. От разказа му излиза, че стрелбата е започнала, след като охраната на хотела е опитала да спре нападателите. След като терористите са влезли в хотела, са пристигнали войници и специални части, които са започнали „прочистване“ на сградата. Най-ожесточена стрелба е имало на петия и седмия етаж, където съпротивата на нападателите е била най-силна. Спасените заложници са в шок и все още никой от тях не е дал показания за случилото се.

Отговорност за атаката пое групировка, произлязла от "Ал Кайда". Ал Мурабитум“ - група, базирана в северната част на Мали и съставена основно от представители на етноса туарег, както и араби, публикува съобщение в социалната мрежа Twitter, в което заявява, че е осъществила атаката на хотела.

По-рано днес в хотел Radisson Blu в столицата на Мали Бамако въоръжени мъже задържаха 170 души като заложници - 140 гости и 30 служители на хотела. Според BBC статистиката за националността на заложниците е следна – 20 индийци, които са освободени, 10 китайци, седем алжирци, шестима от които дипломати, шестима служители на Turkish Airline, двама мароканци и двама руснаци. Има неизвестен брой френски граждани, 12 от които са служители на Air France. Air France информира, че служителите на авиокомпанията са успели да напуснат хотела. AFP съобщава за шестима спасени американци.

Мали е седмата по големина държава в Африка. Тя е била бивша френска колония. Официалният език в Мали е френският. Заложническата ситуация в Бамако се случва седмица след координираните атаки в Париж, при които загинаха 130 души. За нападенията отговорност пое терористичната групировка "Ислямска държава".

Преди минути предствители на ООН пък заявиха, че броят на жертвите е достигнал 27 души. Повече подробности тук.

*Информацията е обновена към 19:23 ч.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес